Εντείνεται και συστηματοποιείται παραπέρα η βία και η καταστολή στη Γαλλία


Εντείνεται και συστηματοποιείται παραπέρα η βία και η καταστολή στη Γαλλία

Την ίδια ώρα που η δημοσιογραφική "βελόνα" εντός και εκτός Γαλλίας, έχει κολλήσει στα έργα και τις ημέρες του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, αλλά όχι στην αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών εντός Γαλλίας, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και την πιο άγρια καταστολή.

 Κι το περασμένο Σάββατο, πολίτες που απλά συμμετείχαν σε διαδήλωση, έχασαν τα μάτια τους από πλαστικές σφαίρες ή τραυματίστηκαν σοβαρά από αφηνιασμένους αστυνομικούς.
 Στο Παρίσι ο Jérôme Rodrigues, μια από τις εμβληματικές φιγούρες των Κίτρινων Γιλέκων μετέδιδε live στο FB την κινητοποίηση, όταν όπως δήλωσε, αστυνομικοί που περνούσαν από μπροστά του τον αναγνώρισαν και στόχευσαν το κεφάλι του. Έχασε το δεξί μάτι από πλαστική σφαίρα. Το κινητό του Rodrigues κατέγραψε την επίθεση. Oι αρχές διαψεύδουν την εκδοχή του…
Την ίδια ώρα σε άλλο βίντεο, Κίτρινα Γιλέκα διαδήλωναν ειρηνικά, όταν τους περικύκλωσαν δεκάδες μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας με προτεταμένα όπλα. Τους πέταξαν καπνογόνα, δακρυγόνα ενώ τους πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες.
 Ενημερωτικά, στις 15 Ιανουαρίου οι πολίτες που έχασαν το μάτι τους από πλαστικές σφαίρες, ήταν 13. Σήμερα 18... και οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.
Τέλος, τα Δυτικά όπως και τα γαλλικά ΜΜΕ, έχουν επιμελώς υποβαθμίσει τα γεγονότα, με αποτέλεσμα οι ειδήσεις γύρω απ όσα διαδραματίζονται κάθε Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
Υπάρχουν πολλά γεγονότα που μαρτυρούν πως από την αρχή των κινητοποιήσεων των Κίτρινων Γιλέκων, η κυβέρνηση αντέδρασε με βία απέναντι στους διαδηλωτές σε μια φαινομενική της επιθυμία να προκαλέσει, ώστε μετά να καταδικάσει το κίνημα ως βίαιο.
Ο βαρύς απολογισμός των συγκρούσεων της αστυνομίας με τα κίτρινα γιλέκα από τον περασμένο Νοέμβριο προβληματίζει πλέον σοβαρά τη γαλλική κοινή γνώμη.
Πάνω από 1700 άτομα έχουν τραυματιστεί, ορισμένα εκ των οποίων σοβαρά, όπως το περασμένο Σάββατο ο Ζερόμ Ροντρίγκες στέλεχος των κίτρινων γιλέκων, γνωστός μάλιστα για την μετριοπάθειά του.
Η χρήση ή μη από την αστυνομία των λεγόμενων «μη θανατηφόρων όπλων» βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σήμερα στη  γαλλική βουλή στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.
Νέες παραγγελίες από το γαλλικό υπ. Εσωτερικών
Πρόκειται για τους εκτοξευτές πλαστικών σφαιρών γνωστών ως flash-ball ή των ακόμα ισχυρότερων LBD, γνωστών ως σφαιρών άμυνας, καθώς και χειροβομβίδων. Τα ονομάζουν «μη θανατηφόρα όπλα», κατ’ ευφημισμόν βέβαια, αφού ο φοιτητής Ρεμί Φρες άνοιξε τον κατάλογο των νεκρών το 2014, ο οποίος συμπληρώθηκε τελευταία με 2 ακόμα θύματα σε Παρίσι και Μασσαλία.
Από χρόνια η Γαλλία πιστεύει ότι κατέχει καλύτερα από κάθε άλλη χώρα τη γνώση διατήρησης της τάξης, την οποία συστηματοποίησε ήδη από τον περασμένο αιώνα, γι αυτό και αρνήθηκε το 2010 να συμμετέχει στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Godiac για την αναζήτηση «μεθόδων κατευνασμού μέσω διαλόγου».
Σταθερός στις απόψεις του πάντως παραμένει ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ έχει ήδη παραγγείλει για την τρέχουμε χρονιά 1280 νέους εκτοξευτές σφαιρών άμυνας LBD.
Η στρατηγική της γαλλικής κυβέρνησης που έρχεται από τα βάθη του παρελθόντος και ενσωματώνει όλη την πείρα της καταστολής, όχι μόνο στο γαλλικό έδαφος, είναι η χρήση σκληρής βίας για να αποτρέπεται η συμμετοχή των πολλών, η συκοφαντία και η διάσπαση του κινήματος και τα φιλοδωρήματα "παραχωρήσεων" για να φτιάξει προφίλ ευαισθησίας ως προς τις λαϊκές απαιτήσεις.
Αν κάτι έδειξε ο αγώνας των κίτρινων γιλέκων είναι ότι η άρχουσα τάξη φοβάται μόνο τους επίμονους και σκληρούς αγώνες και όχι τις απεργιακές "ντουφεκιές" μια στο τόσο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Επιμέλεια-σχολιασμός: Α.Κ.
ΠΗΓΕΣ: Maria Denaxa, Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι DW


Σχόλια