Οι "θεσμοί ελέγχουν" για να μειώσουν κάθε παραχώρηση σε εργαζόμενους-συνταξιούχους και ο ΣΕΒ υπερθεματίζει


Οι "θεσμοί ελέγχουν" για να μειώσουν κάθε παραχώρηση σε εργαζόμενους-συνταξιούχους και ο ΣΕΒ υπερθεματίζει

Η πορεία των βασικών θεμάτων, τα οποία ήταν και στο ανακοινωθέν του Eurogroup, εξετάστηκε  την Τρίτη κατά τις επαφές των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των «θεσμών», προκειμένου να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα έως την Παρασκευή,
οπότε και θα κλείσει αυτός ο κύκλος συναντήσεων για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης και ασφυκτικού "μαρκαρίσματος" από τους
τροϊκανούς..

Αυτό ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το πέρας της συνάντησης, προσθέτοντας ότι τα θέματα αφορούσαν σε:
  • Τις 16 δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση όπως οι αποκρατικοποιήσεις, οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων κλπ
  • Τις δικαστικές αποφάσεις (π.χ. για τα αναδρομικά) και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει δημοσιονομικά, έκδηλη είναι η ανησυχία τους, όπως και της κυβέρνησης, για το "δημοσιονομικό εκτροχιασμό" που θα επιφέρουν στον σχεδιασμό τους.
  • Τα "κόκκινα" δάνεια και το σύστημα για τη μείωσή τους που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο σύστημα στην Κομισιόν, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επιζητεί και την ωρίμανση του σχεδίου που προτείνει ο διοικητής τής ΤτΕ. Τίποτα καλό δεν πρόκειται να προκύψει από τη συνεργασία των ανωτέρω για την λαϊκή κατοικία και περιουσία. Πέρα από την επιβάρυνση να ξανασωθούν οι τράπεζες θα αναδειχθεί ο τομέας αυτός σε ευρύ πεδίο κερδοφορίας αλλοδαπών και εγχώριων κορακιών.
  • Το νέο σχήμα "προστασίας της α' κατοικίας" (διάδοχο του "νόμου Κατσέλη") με βάση το κυπριακό μοντέλο "Εστία". Με βασικό κριτήριο τον περιορισμό του μεγέθους της αξίας των προστατευόμενων ακινήτων θα σπρώξουν χιλιάδες ακίνητα στους πλειστηριασμούς.
  • Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα συζητηθεί εκτενώς με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Χθες δεν τέθηκε το θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού. Οι ελάχιστες αυξήσεις 5-10% που προτίθεται η κυβέρνηση περνάνε από το μικροσκόπιο των δανειστών.
Επικουρικά ο ΣΕΒ στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, καθώς, όπως αναφέρει στο μηνιαίο δελτίο του, «η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική». Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό και με τους κινδύνους που εκδηλώνονται, αποτελούν τις «προκλήσεις» για το 2019, που βέβαια θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το φόντο, οι εγχώριοι βιομήχανοι προϊδεάζουν για
κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφού μέσω του «μηνιαίου δελτίου» αξιώνουν και νέες παρεμβάσεις με κατεύθυνση την «περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ώστε η ελληνική οικονομία να θωρακιστεί έναντι της διαφαινόμενης κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας, και να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στο μέλλον».
Αναφορικά δε με τον πολιτικό κύκλο «θυμίζουν» πως «το 2019 είναι έτος εκλογών, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων θα θέσει την οικονομική δραστηριότητα για ένα διάστημα σε κατάσταση αναμονής ή και αβεβαιότητας» και κατά συνέπεια, όπως λένε, «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το διάστημα αυτό να είναι σύντομο, αποφεύγοντας έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ, «θυμίζοντας», ουσιαστικά, τη συμφωνία κυβέρνησης - «θεσμών» εστιάζει στη διασύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου «να μετασχηματιστεί η χώρα σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων».
Με λίγα λόγια: τα κέρδη μας πάνω από όλα. Αν αυξηθούν αυτά θα "σωθεί" η χώρα…
Αδίστακτοι, ανάλγητοι και τιποτένιοι παρεμβαίνουν με όλες τους τις δυνάμεις σε κυβέρνηση και δανειστές για να εξαλείψουν κάθε παρέμβαση στα κέρδη τους και αν δεν μπορεί να αποτραπεί αυτό λόγο προεκλογικής χρονιάς, άρα και παρέμβασης των λαϊκών μαζών με τον ένα ή άλλο τρόπο, να αντικατασταθούν τα ψίχουλα που θα δώσουν με νέα προνόμια.
Νίκος ΠυλιώτηςΣχόλια