Συνεχίζονται η αντιπαράθεση και οι απειλές στη Βενεζουέλα. Ετοιμάζουν επέμβαση οι ΗΠΑ για να προστατέψουν δήθεν την πρεσβεία τους;


Συνεχίζονται η αντιπαράθεση και οι απειλές στη Βενεζουέλα. Ετοιμάζουν επέμβαση οι ΗΠΑ για να προστατέψουν δήθεν την πρεσβεία τους;

Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα, μετά την ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, οι οποίοι αναγνώρισαν αμέσως τον αυτοανακηρυχθέντα ως «μεταβατικό Πρόεδρο» Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βουλής (της οποίας η λειτουργία έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο), και ταυτόχρονα προέτρεψαν ανοιχτά σε πραξικόπημα
ανατροπής του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Πρόκειται για τη συνέχεια των σχεδίων ανατροπής της μη αρεστής στις ΗΠΑ σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, με απώτερο στόχο να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους τη Βενεζουέλα και την περιοχή, όπου τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας.
Όπως αποκαλύπτεται ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος είχε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες πριν την "ορκωμοσία" του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς όπου έλαβε διαβεβαιώσεις για την αμέριστη συμπαράσταση τους και το πιθανότερο και τις σχετικές πολιτικές οδηγίες λέμε εμείς.
Οι σχετικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ εντατικοποιήθηκαν στο τέλος φθινοπώρου. Ο σύμβουλος ασφαλείας Μπόλτον είχε δηλώσει σε ομιλία του στο Μαϊάμι όπου ζουν πολλοί Κουβανοί και Βενεζουελανοί ότι παίρνουν οι ΗΠΑ μέτρα για την κατεδάφιση της "τρόικας" της τυρανίας όπως την ονόμασε κατονομάζοντας την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.
Ο Μπόλτον συναντήθηκε επίσης με τον Jair Bolsonaro, στη συνέχεια εκλεγμένο πρόεδρο της Βραζιλίας, στα τέλη Νοεμβρίου και συζήτησε πώς ο ακροδεξιός ηγέτης θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πιέσει τη Βενεζουέλα. Η Βραζιλία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τον Guaido…
Στην αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο, η οποία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε διορία 72 ωρών στους διπλωμάτες τους για να εγκαταλείψουν τη χώρα, οι ΗΠΑ απάντησαν ότι δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία αυτή στον Μαδούρο και ότι θα συνεχίσουν τις σχέσεις με τη «μόνη νόμιμη κυβέρνηση, του μεταβατικού Προέδρου Χ. Γκουαϊδό».
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Πέμπτης κάλεσε ορισμένους Αμερικανούς κυβερνητικούς εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα και δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη χώρα.
"Λαμβάνουμε αυτήν την ενέργεια βάσει της τρέχουσας εκτίμησης της κατάστασης ασφαλείας στη Βενεζουέλα. Δεν έχουμε σχέδια να κλείσουμε την πρεσβεία", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωση.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις πιέσεις ώστε και άλλες κυβερνήσεις, από τον λεγόμενο Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και όχι μόνο, να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση που οι ίδιες στηρίζουν. Ήδη 11 κυβερνήσεις από τις 14 χώρες της λεγόμενης Ομάδας της Λίμα έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση. Πρόκειται για τις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Γουατεμάλας, του Καναδά, της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, της Ονδούρας, του Παναμά, της Παραγουάης, του Περού και της Χιλής, ενώ αυτές του Μεξικού, της Σάντα Λουσία και της Γουιάνας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό.
Με διαφορετική τακτική αλλά στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η αντίδραση της ΕΕ, που ζήτησε να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και «να προκηρυχθούν ελεύθερες εκλογές», χωρίς άμεσα να αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό. Στη σαφή αποδοκιμασία του Μαδούρο προχώρησε η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν εκθείασε το «θάρρος του βενεζουελάνικου λαού στον αγώνα για την ελευθερία», χαρακτήρισε τον Μαδούρο «παράνομο» αλλά απέφυγε να αναγνωρίσει τον «μεταβατικό Πρόεδρο». Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χ. Μάας επίσης δήλωσε ότι στηρίζει «τον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας» και κάλεσε σε «ελεύθερες εκλογές». Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γκουαϊδό τού δήλωσε ότι «είναι ο μόνος θεσμικός συνομιλητής στη Βενεζουέλα, διότι είναι αυτός που απολαμβάνει δημοκρατική νομιμότητα». Συμπλήρωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας την επόμενη βδομάδα και θα εγκρίνει ψήφισμα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και κάνοντας ότι δεν βλέπει την ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ, αρκέστηκε να δηλώσει: «Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για το λαό της χώρας και για την περιοχή».
Και οικονομική πίεση από τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του χτες στην έκτακτη Σύνοδο του μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις ενέργειες του Γκουαϊδό, που προσβλέπουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και στην επικράτηση του νόμου στη χώρα». Ανακοίνωσε ότι θα δώσουν «έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα που θα υπερβαίνει τα 20 εκατ. δολάρια» και ότι θα «αρχίσουν τη διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας και της οικονομίας μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η εγκληματικά ανεπαρκής και παράνομη κυβέρνηση του Μαδούρο». Προειδοποίησε τον Μαδούρο και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να μην καταφύγουν στη βία για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και κάλεσε «τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωρινού Προέδρου».
Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, ανακοίνωσε ότι αναζητούνται τρόποι να κατευθύνονται τα κρατικά έσοδα απευθείας στην «κυβέρνηση του μεταβατικού Προέδρου».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι τα έσοδα από τη Βενεζουέλα πετρελαίου πηγαίνουν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης και στον αυτοαποκαλούμενο προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουάιντο και να κόψουν τα χρήματα από τον ολοένα και πιο απομονωμένο πρόεδρο Νικόλα Μαντούρο, δήλωσε ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ την Πέμπτη.
Στηρίζουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο
Από την πρώτη στιγμή οι σύμμαχοι της Βενεζουέλας στάθηκαν στο πλευρό του εκλεγμένου Προέδρου Ν. Μαδούρο, και πρώτα οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Βολιβίας. Επίσης, Ρωσία, Τουρκία, Ιράν και Κίνα, για τα δικά τους συμφέροντα, καταδίκασαν την αμερικανική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι «δεν είναι αποδεκτή» έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα και υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ με τις οποίες υπονοείται η πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα είναι πολύ επικίνδυνες. Διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ' αλήθεια το διεθνές Δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη επέμβαση σε άλλες χώρες».
Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην επέμβουν στρατιωτικά στη Βενεζουέλα, σημειώνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα πυροδοτήσει ένα «καταστροφικό σενάριο». Θα σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας για την προστασία της εθνικής της κυριαρχίας και της αρχής της μη ανάμειξης στις εσωτερικές της υποθέσεις, σημείωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Γασεμί, τόνισε ότι «το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση και το λαό της Βενεζουέλας απέναντι σε αθέμιτες και παράνομες ενέργειες, όπως απόπειρες πραξικοπήματος και ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, και ελπίζει να υπάρξει ειρηνική λύση στην πολιτική κρίση», πρόσθεσε ο Γασεμί, η δήλωση του οποίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές να βρουν με ηρεμία και λογική μια ειρηνική λύση. «Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να προστατεύσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της», δήλωσε η Χουά σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι έξωθεν κυρώσεις ή ανάμειξη συνήθως κάνουν πιο περίπλοκη την κατάσταση και δεν βοηθούν στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ν. Μαδούρο, φέρεται να του είπε: «Αδελφέ Μαδούρο, κράτα ψηλά το κεφάλι, η Τουρκία στέκεται στο πλευρό σου».
Στο πλευρό του εκλεγμένου Προέδρου ο στρατός
Σε χτεσινή ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, που δημοσιοποίησε ο υπουργός Αμυνας Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες, εκφράζεται η πλήρης στήριξη στον εκλεγμένο Πρόεδρο Ν. Μαδούρο και στην εφαρμογή του Συντάγματος.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια πραξικοπήματος από την πλευρά τομέων της ακροδεξιάς, που έχουν τη στήριξη ιμπεριαλιστικών παραγόντων κατά της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Αυτό το εγκληματικό σχέδιο απειλεί κατάφωρα την ελευθερία, την κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία, με την επιδίωξη να στηθεί μια παράλληλη κυβέρνηση, που στερείται νομιμότητας και λαϊκής υποστήριξης». Και σημειώνεται ότι είναι «συνέχεια της απόπειρας πραξικοπήματος του 2002».
Δηλώνεται η ρητή πίστη στο Σύνταγμα και τους νόμους και η απόρριψη της λεγόμενης «παράλληλης κυβέρνησης», ενώ καταδικάζεται κάθε παρέμβαση από ξένες κυβερνήσεις.
Το ΚΚ Βενεζουέλας, που δέχεται πολλά μηνύματα αλληλεγγύης από Κομμουνιστικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, κάλεσε σε πλατιά αντιιμπεριαλιστική ενότητα ενάντια στις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και συμμάχων τους, καθώς και σε επαναστατική λύση στην καπιταλιστική κρίση, που είναι η αιτία για τις τεράστιες δυσκολίες που περνάνε τα λαϊκά στρώματα, με τις αυξήσεις στις τιμές, τον υπερπληθωρισμό, τις ελλείψεις σε βασικά είδη, που οξύνονται με το εσωτερικό σαμποτάζ της αντίδρασης.
Σε ό,τι αφορά διάφορες πληροφορίες για δεκατρείς νεκρούς από συγκρούσεις διαδηλωτών της αντιπολίτευσης με την αστυνομία και το στρατό, όπως μεταδίδουν προσκείμενα στην αντιπολίτευση ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν και διεθνή δίκτυα, δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές.
Αυτές τις μέρες της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών, που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του με περισσό θράσος παρουσιάζουν ως παράγοντα «ειρήνης και ασφάλειας» στα Βαλκάνια τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δείχνουν έμπρακτα το «φιλειρηνικό» τους έργο και στη μακρινή Βενεζουέλα. Εκεί επιχειρούν μια ωμή επέμβαση για την ανατροπή της μη αρεστής σε αυτούς κυβέρνησης και του Προέδρου της χώρας, στο όνομα της... δημοκρατίας.
Αυτό που επιβεβαιώνεται και στη γειτονιά μας και στη Βενεζουέλα είναι ότι οι στοχεύσεις των ιμπεριαλιστών δεν αλλάζουν: Αφορούν το μοίρασμα αγορών, τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, φυσικών πόρων. Στα Βαλκάνια οι διευθετήσεις και παρεμβάσεις που γίνονται (συμφωνία Πρεσπών, παζάρια για το Κοσσυφοπέδιο, σχέδια «Μεγάλης Αλβανίας») επιχειρούν να εδραιώσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, των μονοπωλιακών ομίλων των χωρών τους ώστε να ανακοπεί η επιρροή της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων ανταγωνιστών. Στη Βενεζουέλα, ο πλούτος της χώρας, οι συμμαχίες με τη Ρωσία και την Κίνα τα τελευταία χρόνια, έχουν μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ετσι, τα παραμύθια που πουλάνε αστοί και σοσιαλδημοκράτες υπηρέτες του συστήματος και στη χώρα μας (ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα άλλα αστικά κόμματα) περί «εγγυητών της ειρήνης», δεν πείθουν κανέναν. Υπάρχει πολλή συσσωρευμένη πείρα για το ρόλο των εταίρων τους…
Επιμέλεια: Α.Κ.

Σχόλια