Τα κίτρινα γιλέκα επιμένουν. Ο Μακρόν κρύβεται πίσω από τείχη προστασίας των ΜΑΤ.

Τα κίτρινα γιλέκα επιμένουν. Ο Μακρόν κρύβεται πίσω από τείχη προστασίας των ΜΑΤ.

Της Maria Denaxa
📌 Το ότι δεν έχω βρεί το χρόνο για να γράψω τις τελευταίες ημέρες για τα Κίτρινα Γιλέκα, δεν σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις στη Γαλλία ή ότι το θέμα έχει πάψει να απασχολεί τη γαλλική κοινή γνώμη και να προβληματίζει την εκτελεστική εξουσία. To αντίθετο.

📍 Και σήμερα λοιπόν τα Κίτρινα Γιλέκα κατέβηκαν στους δρόμους για δέκατο Σάββατο. 
Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε πως όπως και το προηγούμενο Σάββατο, έτσι και το σημερινό, διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της χώρας 84.000 άνθρωποι. Τα Κίτρινα Γιλέκα αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία. Θεωρούν ότι η συμμετοχή είναι πολύ μεγαλύτερη.

📍 Την ίδια ώρα το 70% των Γάλλων πιστεύει πως η εθνική διαβούλευση του Μακρόν, για την εκτόνωση της κοινωνικής κρίσης που δεν λέει να κοπάσει, δεν θα επιλύσει τα προβλήματα τους.
📍 Ο Μακρόν καταβάλλει προσπάθειες να δείξει πως κάνει ένα βήμα προς τον κόσμο. Όμως κάθε φορά που βγαίνει από το Ελιζέ, οι αστυνομικές δυνάμεις υψώνουν τείχη προστασίας γύρω από τον πρόεδρο, αδειάζουν ολόκληρες πόλεις και χωριά από τους κατοίκους, επιβάλλουν πρόστιμα 135 ευρώ σε όσους φορούν Κίτρινα Γιλέκα ή τολμούν να διαδηλώσουν
📍 Την αποδοκιμασία του κόσμου γνωρίζει και ο υπουργός εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, που δήλωσε «άναυδος» για τις κατηγορίες περί αστυνομικής βίας στις κινητοποιήσεις, την ώρα που τουλάχιστον 93 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία με σοβαρά τραύματα, 13 εκ των οποίων έχουν χάσει το ένα τους μάτι, 6 έμειναν ανάπηροι . 
Όπως ο διαδηλωτής που έπεσε αναίσθητος σήμερα το απόγευμα στην πόλη Ρεν 

📍 Ωστόσο και στο περιθώριο των σημερινών κινητοποιήσεων, σημειώθηκαν καταστροφές σε αρκετές πόλεις. Δυο τράπεζες έγιναν στόχος ταραξιών και Κίτρινων Γιλέκων στο Μπορντώ (video) και την Τουλούζη. Στο Μπορντό οι ταραξίες πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έσπασαν ότι έβρισκαν στο πέρασμα τους (video). Επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σημειώθηκαν στις πόλεις Αβινιόν, Μοντπελιέ, Μασσαλία, Παρίσι, Ανζέ (video), Νίκαια, Ρουέν, Τουλόν ενώ στο κέντρο της Λυών η ορατότητα ήταν περιορισμένη εξαιτίας της χρήσης των δακρυγόνων (video).
📍 Τέλος το 56% των Γάλλων εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα Κίτρινα Γιλέκα και τις κινητοποιήσεις τους.

Σχόλια