Δέκα μέρες στα μπλόκα. Και συνεχίζουν…


Δέκα μέρες στα μπλόκα. Και συνεχίζουν…

Με αποκλεισμούς εθνικών δρόμων κι άλλες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις σ' όλη τη χώρα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους στα μπλόκα που ξεκίνησε πριν από 10 μέρες. Διεκδικούν αγωνιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν στην επιβίωσή τους.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης κινείται και η πρόταση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών. Αποκαλύπτοντας την αρνητική πρόθεση της κυβέρνησης για την ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, απέρριψε την πρόταση των αγωνιζόμενων αγροτών, επιμένοντας στις προσκλήσεις του για συνάντηση και «διάλογο» μόνο μαζί του. Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δεν αποδέχτηκε θεωρώντας την πρόσκληση ως υπεκφυγή και αυτού του είδους το «διάλογο» ως προσχηματικό. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε ότι αυτός ο «διάλογος» θα γίνει στη βάση των «δημοσιονομικών δεδομένων» της οικονομίας - επίκληση που συνοδεύει πάγια την απόρριψη κάθε δίκαιου λαϊκού αιτήματος - ενώ στη συνάντηση που είχε μαζί του η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 14/12/2018 για τα ίδια αιτήματα, ο ίδιος είχε δηλώσει αναρμόδιος για πολλά από αυτά.
Οι αγρότες των μπλόκων έχουν ξεκαθαρίσει ότι ούτε επαιτούν ούτε παρακαλούν, αλλά αγωνίζονται και απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τα οποία, άλλωστε, την ευθύνη φέρουν η αντιλαϊκή πολιτική της καθώς και οι επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει.
Κλιμακώνοντας τον αγώνα στα μπλόκα, οι αγρότες προχωρούν παράλληλα και σε άλλες ενέργειες για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και μελών των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα έχει επικεφαλής την πρόεδρό της, Βασιλική Θάνου. Από τη μεριά των αγροτών θα ζητηθεί να διερευνηθεί από την Επιτροπή αν υπάρχει καρτέλ εκκοκκιστών το οποίο επιβάλλει πολύ χαμηλή τιμή στο βαμβάκι. Επισημαίνεται ότι φέτος, ενώ με βάση τη χρηματιστηριακή αξία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η τιμή που θα έπαιρναν οι βαμβακοπαραγωγοί έπρεπε να είναι στα 60 λεπτά το κιλό, οι εκκοκκιστές το παίρνουν στα 47 λεπτά, κι αυτό αποτελεί σκέτη ληστεία σε βάρος των παραγωγών. Να θυμίσουμε επίσης ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη συνάντησή του με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος, είχε πει ότι για φέτος το θέμα έκλεισε, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση βάζει πλάτες για τη στήριξη της κερδοφορίας των εκκοκκιστών σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών.
Προετοιμάζονται για τα Τέμπη
Μέχρι το Σάββατο, το μπλόκο της Νίκαιας θα συνεχίζει τις αγωνιστικές του δράσεις και στην Εθνική οδό, αλλά και μέσα στις πόλεις της περιοχής.

Την πρόθεση τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να αποκλείσουν το Σάββατο τις σήραγγες στα Τέμπη, στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχει απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συνάντηση με τους αγρότες.
"Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη που δεν συναντιέται μαζί μας για να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Αυτή μας βγάζει στον δρόμο με την πολιτική της και αυτή κλείνει τους δρόμους" τόνισε ο κ. Μαρούδας.
Υπενθυμίζεται πως κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας για ένατη μέρα, καθώς οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους πραγματοποιώντας ένα ενιαίο κεντρικό θεσσαλικό μπλόκο.

Το μπλόκο καλεί όλους τους αγρότες, αλλά και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν σε αυτήν τη δυναμική κινητοποίηση, ώστε να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η αγωνιζόμενη αγροτιά δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις δίκαιες αγωνιστικές διεκδικήσεις της κι είναι αποφασισμένη, σε συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, να δώσει τη μάχη μέχρι την τελική δικαίωση.
Μέχρι το Σάββατο, το μπλόκο της Νίκαιας θα συνεχίζει τις αγωνιστικές του δράσεις και στην Εθνική οδό, αλλά και μέσα στις πόλεις της περιοχής.
Επιμέλεια: Ε.Π.


Σχόλια