Με δυναμικές κινητοποιήσεις στα μπλόκα για τα δίκαια αιτήματά τους

Με δυναμικές κινητοποιήσεις στα μπλόκα για τα δίκαια αιτήματά τους
  • Αποκλεισμοί βασικών εθνικών δρόμων χτες
  • Απορρίπτουν τον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης


Υλοποιώντας την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κλιμάκωση του αγώνα, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δίνουν τη μάχη στα μπλόκα
προχώρησαν χτες σε πανελλαδικά συντονισμένους αποκλεισμούς βασικών Εθνικών οδών σε όλη τη χώρα.

Κουλούρα
Οι αποκλεισμοί θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, σε συνδυασμό και με άλλες μορφές δυναμικών κινητοποιήσεων, με στόχο το διαρκές δυνάμωμα της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Η κλιμάκωση αποτελεί επίσης απάντηση στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί την πρόταση για συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών. Χτες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, απέρριψε αυτήν την πρόταση και επέμεινε στην πρόσκληση που είχε απευθύνει από την περασμένη Δευτέρα για συνάντηση σήμερα, Τετάρτη, την οποία η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων είχε χαρακτηρίσει προσχηματική. Μάλιστα, αυτήν τη φορά, είπε πως η συνάντηση θα γίνει μόνο με τον ίδιο και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, υπαναχωρώντας ακόμα και από την προχτεσινή δική του πρόταση που προέβλεπε συμμετοχή και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.«Με την αδιάλλακτη στάση τους και την άρνησή τους να προσέλθουν σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εκπρόσωποι των αγροτών που απαρτίζουν την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποδεικνύουν ότι δεν θέλουν να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους» τονίζει σε ανακοίνωσή το ΥΠΑΑΤ.


Σε συνέντευξη Τύπουγι' αυτό το ζήτημα, η οποία δόθηκε χτες το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας, ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, σημείωσε: «Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης που δεν θέλει ουσιαστική συζήτηση επί των αιτημάτων μας και να δώσει λύσεις, αλλά υπεκφεύγει. Επιμένουμε στο αίτημά μας για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων. Καλούμε σε παναγροτικό ξεσηκωμό ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε ικανοποίηση των δίκαιων και λογικών αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε θέσει και για τα οποία είμαστε στο δρόμο για ένατη μέρα. Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που έστησαν σήμερα νέα μπλόκα και καλούμε όλους τους αγρότες να το καταλάβουν, να το πάρουν απόφαση ότι η δική τους συμμετοχή είναι που θα κρίνει τελικά το τι θα κερδίσουμε απ' αυτήν τη μεγάλη κινητοποίηση. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει την πρώτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει και θα πρέπει να δώσει λύσεις».

Μιλώντας στη συνέχεια ο Κώστας Τζέλλας, γενικός γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, επισήμανε: «Τώρα φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι προσκλήσεις σε "διάλογο" του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν προσχηματικές. Εμείς είμαστε εδώ και κλιμακώνουμε για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να συζητήσει επί της ουσίας για τα συγκεκριμένα αιτήματά μας και να δώσει λύσεις. Εχουμε και την υπομονή που χρειάζεται και την αγωνιστική διάθεση που απαιτείται».
Συνεχής κλιμάκωση από το Μπλόκο της Νίκαιας

Στις 4 το απόγευμα χτες, αγρότες από το Μπλόκο της Νίκαιας, με δεκάδες τρακτέρ και άλλα αυτοκίνητα, έφτασαν στον κόμβο του Πλατύκαμπου και απέκλεισαν και την παλιά Εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, ενώ ταυτόχρονα με τρακτέρ αποκλείστηκε και η πρώτη έξοδος της Εθνικής οδού από την Αθήνα προς τη Λάρισα, η οποία και παραμένει κλειστή. Μετά από μιάμιση περίπου ώρα τα τρακτέρ αποχώρησαν από τον κόμβο του Πλατύκαμπου και γύρισαν στο Μπλόκο της Νίκαιας, με τους αγρότες να δηλώνουν πως η πρώτη μέρα της κλιμάκωσης ήταν πολύ πετυχημένη και έπεται ανάλογη συνέχεια.

Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο μπλόκο, στην οποία έγινε διεξοδική συζήτηση για τις μορφές που θα πάρει η κλιμάκωση τις επόμενες μέρες. Κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για το πού και πώς θα γίνουν αποκλεισμοί δρόμων, σε συνδυασμό και με άλλες δυναμικές αγωνιστικές ενέργειες μέσα στις πόλεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη νέα συνέλευση του μπλόκου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 2 μ.μ.
Χτες επίσης, στη Μαγνησία, στο κλείσιμο του ρεύματος κυκλοφορίας προς Αθήνα της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Αθήνας στο ύψος του μπλόκου στο Αερινό προχώρησε από τις 4 το απόγευμα και για περισσότερο από μία ώρα η Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου. Εργατικά σωματεία και φορείς της Μαγνησίας βρέθηκαν στο μπλόκο εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Στη διάρκεια της κινητοποίησης μίλησαν ο Νίκος Αγγελής και ο Δημήτρης Σπαθής, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του Μπλόκου, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.
Αποκλεισμός της Εθνικής στην Κουλούρα - Κινητοποιήσεις σε όλη τη Μακεδονία

Σε αποκλεισμό της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας στο ύψος της Κουλούραςπροχώρησαν, χτες το πρωί, από τις 10 έως τις 11, οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας. Με μηχανοκίνητη πορεία με τα τρακτέρ τους, αγρότες από τα μπλόκα στη διασταύρωση της Νάουσας και στο Γυψοχώρι της Πέλλας ενίσχυσαν το μπλόκο της Κουλούρας.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
Μετά τη λήξη του αποκλεισμού του δρόμου, οι αγρότες επέστρεψαν στα μπλόκα της Νάουσας και της Πέλλας, ενώ σήμερα θα επανέλθουν στο μπλόκο της Κουλούρας προκειμένου να προχωρήσουν σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού (4 - 6 μ.μ.).
Στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, οι αγρότες πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συγκέντρωση με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην πλατεία του Λαγκαδά. Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο της πόλης και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου. Σήμερα προσανατολίζονται να κινηθούν προς το Δερβένι.
Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν παρατάξει από τη Δευτέρα στην αερογέφυρα των Μαλγάρων, πριν από το σταθμό διοδίων, παραπλεύρως του δρόμου με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μαλγάρων.

Οι αγρότες των Σερρών που παραμένουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, χτες πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος επί της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ εξακολουθούν να εμποδίζουν τη μετακίνησή τους προς το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Στο μπλόκο στο Αντίγονο Αμυνταίου Φλώρινας, στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και αγροτισσών βρέθηκαν αντιπροσωπείες των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ από την Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά τους. Συναντήθηκαν με την πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμαντούλα Κυριακού, η οποία περιέγραψε τη ζοφερή ζωή της αγρότισσας: Από το πρωί μέχρι το βράδυ στο χωράφι ή στο στάβλο, χωρίς δικαιώματα στην ουσία, χωρίς δομές Υγείας, χωρίς Παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών τους, χωρίς πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες. Οι γυναίκες ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού στην πάλη των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, για μια καλύτερη ζωή για τις ίδιες και τα παιδιά τους.
Στην Καστοριά, προγραμματίζεται αποκλεισμός της ΔΟΥ Καστοριάς με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
Σε Στερεά Ελλάδα, Ηπειρο και Πελοπόννησο
Στη Φθιώτιδα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής προχώρησαν σε αποκλεισμό του ρεύματος κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, της Εθνικής οδού Λαμίας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου της Πελασγίας, από τις 4 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. Στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκαν ο Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς - Εύβοιας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Βαγγελιώ Καρκάνη, υποψήφια δήμαρχος Στυλίδας, και ο Γιώργος Δελιχάς, υποψήφιος δήμαρχος Λαμίας.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας που συμμετέχουν στο μπλόκο που έχει στηθεί μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στο Χαλίκι, ανάμεσα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, απέκλεισαν και χτες το απόγευμα και τα δύο ρεύματα της Ιόνιας Οδού, στο ύψος του μπλόκου. Στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής βρέθηκε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.
Στην Πρέβεζα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, έχουν στήσει το δικό τους μπλόκο στον Λούρο.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας καλεί τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε συγκέντρωση που οργανώνει αύριο, Πέμπτη, στις 10 π.μ. στη Γέφυρα της Αρτας και στο συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης.
Την ίδια ώρα, στην Ηλεία, αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν
συγκεντρωμένοι στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έχοντας παρατάξει τα οχήματά τους επί της Εθνικής οδού Πύργου - Πατρών. Για σήμερα το απόγευμα έχουν προγραμματίσει συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Στις περιοχές Σταυροδρόμι και Δαφνούλα έχουν στήσει τα μπλόκα τους αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής Ερυμάνθου.
Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησε χτες το απόγευμα ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», στα Βενζινάδικα, στη Νέα Εθνική οδό, στο ύψος του Αιγίου, με κατεύθυνση προς Αθήνα, κλείνοντας για μία περίπου ώρα δύο λωρίδες της Εθνικής οδού. Για σήμερα έχει προγραμματίσει ενημερωτικές περιοδείες στα χωριά της περιοχής, ενώ και πάλι αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο ίδιο σημείο στις 4 μ.μ.
Στον κόμβο του Σταθμού της Μεσσήνης έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους οι αγρότες της περιοχής, έπειτα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στο Χανδρινό Πυλίας Μεσσηνίας από τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο.
Σε Κρήτη και Κέρκυρα
Στα Χανιά, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της παραμένουν στο χώρο του μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια, στην ΕΟ Χανίων - Ηρακλείου, όπου καθημερινή είναι η παρουσία εκπροσώπων φορέων που εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Επίσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι συγκεντρωμένοι προχωρούν σε καθημερινούς δίωρους αποκλεισμούς του δρόμου. "Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας έχουμε στήσει μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια. Παλεύουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τις βαριές επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, για την ικανοποίηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου αιτημάτων – διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση μας."
Στο Ηράκλειο, το μπλόκο των μικρομεσαίων αγροτών παραμένει στον κόμβο Πραιτωρίων, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς, συζητώντας για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και καλώντας σε συμμετοχή στο μπλόκο και συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις.
Τέλος, αγροτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 8/2 στις 10.30 π.μ. οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, έξω από το δημαρχείο στη Λ. Αλεξάνδρας (Μαράσλειο), προχωρώντας στο μεταξύ σε συγκεντρώσεις, ομιλίες και συσκέψεις στα χωριά του νησιού με στόχο την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης.
Επιμέλεια: Χρ. Αειβάτης

Σχόλια