Οι ΗΠΑ απειλούν Γερμανούς και Ρώσους: "θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την κατασκευή του Nord Stream 2"


Οι ΗΠΑ απειλούν Γερμανούς και Ρώσους: "θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την κατασκευή του Nord Stream 2"

Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι και να κρατούν μόνιμα ενεργειακά όμηρη τη δυτική Ευρώπη και ειδικά τους κύριους ανταγωνιστές τους σε αυτή, τους Γερμανούς, και ταυτόχρονα να στερήσει πολύτιμα έσοδα από τον όπως ισχυρίζονται παγκόσμιο στρατηγικό ανταγωνιστή τους τη Ρωσία.
Με απίστευτο θράσος και εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία ανταπάντησης προχωρούν σε προκλητικές δηλώσεις παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας και φυσικά στις ισότιμες και ελεύθερες διεθνείς σχέσεις ενώ ταυτόχρονα  προετοιμάζουν πρακτικά την επιβολή των απόψεων τους.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε χθες Τρίτη από τη Βαρσοβία ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Με αυτόν τον τρόπο ο Πομπέο υπογράμμισε όχι μόνο την απουσία διάθεσης συμβιβασμού από την πλευρά της Ουάσινγκτον, την ώρα που η Γερμανία προσπάθησε χθες να προσεγγίσει τις ΗΠΑ δεσμευόμενη να εισάγει ήδη τα επόμενα χρόνια αμερικανικό υγροποιημένο αέριο και να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα απειλώντας και αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, ο αγωγός αερίου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πέρυσι, «έστειλε χρήματα» στη Ρωσία, βλάπτοντας την Ευρώπη.
«Αν και αυτή η συναλλαγή έχει σίγουρα μια εμπορική πτυχή, ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια», τόνισε ο Πομπέο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα ώστε η ευρωπαϊκή ασφάλεια να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές αποφάσεις», τόνισε όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.
Ο νέος αγωγός προβλέπεται να διπλασιάσει τις ικανότητες του Nord Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ακτές της Βαλτικής στη Ρωσία ως τη Γερμανία. Την κατασκευή του στηρίζει υπό όρους η Γαλλία, όμως σε αυτή αντιτίθενται οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία και η Ουκρανία, χώρες που παρακάμπτονται και άρα δεν έχουν οφέλη από τη διέλευση αγωγού από τα εδάφη τους ή αν δεν εξαρτάται η Δ. Ευρώπη από το αέριο που περνά από τα εδάφη τους νιώθουν απειλή λόγο της εξάρτησης τους από τη Ρωσία όπως η Ουκρανία που αρνιόταν να πληρώσει το αέριο σε διεθνείς τιμές.
«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο Nord Stream 2 δεν εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το θεωρούμε ένα αποτυχημένο σχέδιο, δηλαδή βλαπτικό για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», σχολίασε από την πλευρά του ο Τσαπούτοβιτς.
Ο Πομπέο πραγματοποιεί περιοδεία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με στόχο να αντικρούσει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα τη ενέργειας για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Νταν Μπρουγιέτ συμμετέχει στη Γερμανία σε μια διάσκεψη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Aξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής του πρότζεκτ Nord Stream II είναι ο πρώην  καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική


Σχόλια