Φορολογήστε τον πλούτο! Όσο πληθαίνουν τα σημάδια της ύφεσης τόσο δυναμώνουν οι φωνές…


Φορολογήστε τον πλούτο! Όσο πληθαίνουν τα σημάδια της ύφεσης τόσο δυναμώνουν οι φωνές…

Όταν ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος Michael Dell κλήθηκε την συνάντηση του Davos, πριν λίγες βδομάδες, να ξεκαθαρίσει εάν θα υποστηρίξει μια πρόταση που υπέβαλε η Αμερικανίδα γερουσιαστής Alexandria Ocasio-Cortez (DN.Y.) να φορολογήσει εκατομμυριούχους με φορολογικό συντελεστή 70% επί του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια
δολάρια, η επιτροπή Davos για την τεχνολογία και την παγκόσμια ανισότητα ξέσπασε σε γέλια πριν μπορέσει να απαντήσει.
Ο Dell, ιδρυτής και επικεφαλής της Dell Technologies, ανταποκρίθηκε αρχικά λέγοντας ότι είναι πιο άνετα να διαθέσει σημαντικούς πόρους μέσω του ίδιου του ιδρύματος παρά να παραδώσει αυτά τα χρήματα στην κυβέρνηση. Αλλά αργότερα απάντησε πιο άμεσα. «Όχι, δεν το υποστηρίζω και δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ», ανέφερε σε απάντηση σε ερωτήσεις στην εφημερίδα The Washington Post, προφασιζόμενος ότι αυτό »δεν έχει δουλέψει – ποτέ, ονομάστε μου μια χώρα που αυτό είχε αποτέλεσμα«. Εκτός από θρασείς είναι γνωστό ότι είναι παντελώς αμόρφωτοι. Ο προσκεκλημένος όμως στο πάνελ και καθηγητής του MIT, Erik Brynjolfsson, έδωσε τότε μια απάντηση: «τις Ηνωμένες Πολιτείες«!
Ο Μπριγιόλφσον, διευθυντής της Πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης για την Ψηφιακή Οικονομία ξεκαθάρισε ότι  «υπάρχουν πολλά οικονομικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δεν πρόκειται να βλάψουν αναγκαστικά την ανάπτυξη και νομίζω ότι πρέπει να το εξετάσουμε πιο προσεκτικά«.
Στην πραγματικότητα, επί δεκαετίες στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες, υπήρχε υψηλός φορολογικός συντελεστής για εκατομμυριούχους, που επέτρεψε υψηλές επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση ανισοτήτων και ξεπέρασμα της κρίσης με όφελος για τους πολλούς. Στις ΗΠΑ, μια παρόμοια πολιτική εφαρμόστηκε την δεκαετία του 30 και επέτρεψε την ανάκαμψη της Αμερικάνικης οικονομίας (βλέπε διάγραμμα). Η φορολογία των υψηλών εισοδημάτων όχι μόνο είχε φθάσει το 70% που το ακούνε σήμερα και τους πιάνει πυρετός και ναυτία αλλά το 83% γεγονός που τους ανάγκαζε σε συνεχείς επενδύσεις. 
Τώρα η φορολογική πολιτική του Τραμπ μείωσε παραπέρα τους φόρους του κεφαλαίου επέκτεινε τη συσσώρευση του πλούτου και άδειασε τα ταμεία. Ο δυισμός της στάσης των εκπροσώπων του κεφαλαίου στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει να κάνει με τη διορατικότητα ή όχι ως προς τη μακροημέρευση του συστήματος. Εμείς εδώ με τον εμμονικό στα ζήτημα Μητσοτάκη και την "τα κάνω όλα κυβέρνηση" είμαστε ακόμη στη συζήτηση και στα μέτρα μείωσης των φόρων του κεφαλαίου. Υπάρχει συναγωνισμός των δύο ποιος θα τάξει περισσότερα. Πάντως όταν η συζήτηση έχει ανοίξει στις ΗΠΑ να αναμένουμε τη γενίκευση της στον πλανήτη…
Πάνος Ευθυμίου
Με πληροφορίες από το neweconomy


Σχόλια