Μεγάλοι κίνδυνοι από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.


Μεγάλοι κίνδυνοι από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του προεδρείου της Βουλής, την Παρασκευή, αναμένεται να πάρουν το λόγο σε επίπεδο Ολομέλειας οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πολιτικοί αρχηγοί, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς και 14 ομιλητές που θα υποδείξουν τα κόμματα.
Τα περί «ιστορικής μέρας», τα πανηγύρια και οι έπαινοι από τα χείλη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που συνόδευσαν την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, αποτελούν από μόνα τους ένα πολύ μεγάλο «καμπανάκι» για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.
Ενδεικτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ το ΝΑΤΟ ήταν κακό στην περίοδο του «ψυχρού πολέμου», ενώ, όπως είπε, «βρισκόμαστε σήμερα σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου είναι υποχρέωσή μας (σ.σ. της "αριστεράς") ειδικά όταν κυβερνάμε, να ασκούμε μια υπεύθυνη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ούτως ώστε να ενισχύουμε τα στηρίγματα που πολλαπλασιάζουν την ισχύ της χώρας μας», φτάνοντας να ισχυριστεί ότι... ως αντιιμπεριαλιστές με τη συμμετοχή στο δολοφονικό ΝΑΤΟ «προσπαθούμε ... ώστε και η λειτουργία του οργανισμού αυτού να στρέφεται προς την κατεύθυνση που εμείς θεωρούμε τη σωστή, την διεθνιστική, την υπέρ των συμφερόντων των κρατών»! Τι θα ακούσουμε άλλο… Κι όμως έχει και συνέχεια:
Ο δε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Τόσκας, αναπαράγοντας την επιχειρηματολογία υποταγής στα ΝΑΤΟικά σχέδια είπε πως «η χώρα μας από το ΝΑΤΟ έχει κατά καιρούς πολλά παράπονα» μεν, αλλά «φοβίζει η μοναχικότητα σε μια περιοχή με μεγάλες αντιπαλότητες» και πως «έχουμε και γεωπολιτικό συμφέρον με τη συμφωνία που έχει σχέση με τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά και οικονομικά θα επωφεληθεί η χώρα». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, με την άρνησή της να ψηφίσει το πρωτόκολλο, «οδηγεί σε κραυγαλέες αντιφάσεις στην εξωτερική της πολιτική με την παραδοσιακή της προσήλωση στο NATO και την ΕΕ» προσβλέποντας σε «ένα αμφισβητούμενο εκλογικό όφελος».
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δείχνοντας και την αμηχανία του κόμματός του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να τους παίρνει την «μπουκιά από το στόμα», επικέντρωσε στο ονοματολογικό και στα περισσότερα ανταλλάγματα που θα μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση αν ακολουθούσε την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, κάνοντας σαφές ότι «εμείς ήμασταν πάντα υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στις δυτικές δομές ασφαλείας και τον δυτικό κόσμο», ενώ αντίθετα οι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πριν γίνουν κυβέρνηση για διάλυση του ΝΑΤΟ, ενώ τώρα σαν «γενίτσαροι» «εγκατέλειψαν αυτά που έλεγαν». Δικαιολόγησε δε την καταψήφιση του πρωτοκόλλου, ως «παρεπόμενο» της αντίθεσης της ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρ. Λοβέρδος, αφού καυχήθηκε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη είχε πρωτοστατήσει στην ένταξη των Δ. Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι δεν λέει σήμερα το ΠΑΣΟΚ «να αρνηθείτε αυτήν τη στρατηγική, αλλά να ζητήσετε αυτά που κάθε χώρα νομιμοποιείται να ζητάει, όταν κάτι προσφέρει». Θύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε το ΝΑΤΟ φονική μηχανή» και τώρα «έρχεστε όψιμοι συνήγοροι της σταθερότητας της ΝΑΤΟικής συμμαχίας».
Οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ ότι η συμφωνία αποτελεί «κέρδος για το ΝΑΤΟ» και ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όσο και οι νέες προειδοποιήσεις προς τη Ρωσία, ότι «δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να αρνηθεί σε μια χώρα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», επιβεβαιώνουν τον μοναδικό λόγο, για τον οποίο δρομολογήθηκε και «έτρεξε» η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, από τους σημαιοφόρους των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, δηλαδή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτή δεν είναι άλλη από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» που σηματοδοτούν ταυτόχρονα κλιμάκωση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα, πάνω στους δρόμους του αερίου, του πετρελαίου, του εμπορίου.
Η ισχυροποίηση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού όχι μόνο δεν σηματοδοτεί «ενίσχυση της ασφάλειας», όπως προκλητικά παπαγαλίζουν ξανά από χτες τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά σημαίνει νέους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής, που γίνονται κυριολεκτικά στόχος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Το επιβεβαιώνουν η ίδια η επιθετική στρατηγική της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, τα σχέδια για τα «τρία τριαντάρια» και για «στρατιωτική κινητικότητα» για τη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στην κατεύθυνση περικύκλωσης της Ρωσίας. Οι πρόσφατες αποφάσεις για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς, με την κυβέρνηση μάλιστα να αναλαμβάνει και εδώ ρόλους στο πλαίσιο της πυρηνικής στρατηγικής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας. Οι δεκάδες ασκήσεις - πρόβες πολέμου με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και βέβαια το σπάρσιμο όλης της περιοχής με βάσεις εφόρμησης των ιμπεριαλιστών, όπου και πάλι η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί, δίνοντας κυριολεκτικά «γη και νερό» σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Βήματα στα ΝΑΤΟικά σχέδια, όπως αποτυπώνονται εξάλλου και σε αυτήν τη συμφωνία, όσο και στα ευρωατλαντικά που «παίρνουν σειρά», από τις «διευθετήσεις» με την Αλβανία έως τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, σημαίνουν νέα παιχνίδια με τη φωτιά, παραπέρα φούντωμα των εθνικισμών και των αλυτρωτισμών, ρίχνουν στο τραπέζι σχέδια για αλλαγές συνόρων.
Παράλληλα, η διαδικασία για την επικύρωση του πρωτοκόλλου ξεγυμνώνει, για μια ακόμα φορά, και όλες τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές που αξιοποιούν τα αστικά κόμματα στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και για τον εγκλωβισμό του λαού στους στόχους του κεφαλαίου.
Η πλειοδοσία των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής σε ό,τι αφορά τη στήριξη του «ευρωατλαντικού προσανατολισμού» της χώρας, οι διαγκωνισμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών, ποιος είναι ο «διαχρονικός» και ποιος ο «όψιμος» υπέρμαχος των σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, είναι παραπάνω από αποκαλυπτικά.
Δείχνουν αυτό που προσπαθούν να κρύψουν από την πρώτη μέρα, πίσω από τις φωνές και τον «αχό» της ονοματολογίας: «Κοσμοπολίτες» και εθνικιστές είναι ζυγισμένοι και στοιχισμένοι στον στόχο της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή, στόχος που σημαίνει ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
Απέναντι στα σχέδια των κεφαλαίου - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που υπηρετούν με ζήλο κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, απέναντι στην επικίνδυνη εμπλοκή και την ισχυροποίηση της δολοφονικής συμμαχίας στα Βαλκάνια χρειάζεται να βρεθεί ο λαός μας, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη με τους γειτονικούς λαούς ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Επιμέλεια: Π.Ε.


Σχόλια