Συνέδριο της εργοδοσίας και της νοθείας το επικείμενο της ΓΣΕΕ


Συνέδριο της εργοδοσίας και της νοθείας το επικείμενο της ΓΣΕΕ

Με απίστευτη ωμότητα και ενεργητικότητα στήνουν το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ εργοδότες και εργατοπατέρες. Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα γεγονότα και τα στοιχεία που καταγγέλλονται:
Το εργοδοτικό μόρφωμα που εμφανίζεται παραπλανητικά ως «σωματείο» με την επωνυμία
 «Ένωση Υπαλλήλων Εμπορίου, Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αττικής», μέλος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Λειτουργεί ως φάμπρικα παραγωγής αντιπροσώπων στα συνέδρια της ΓΣΕΕ, της ΟΙΥΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με καθοριστική επίδραση συνολικά στους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα. Οι αντιπρόσωποι που βγάζει πάνε πακέτο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για «σωματείο» - σφραγίδα: Δεν εκδίδει ανακοινώσεις, δεν οργανώνει Γενικές Συνελεύσεις, με άγνωστη έδρα, χωρίς τηλέφωνα και ιστοσελίδα, χωρίς δράση. Στις τελευταίες αρχαιρεσίες ωστόσο (φθινόπωρο 2017), που ουσιαστικά οργάνωσε η ομάδα Βασιλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), με την άμεση και ασφυκτική εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σούπερ μάρκετ, ψήφισαν ξανά χιλιάδες εργαζόμενοι. Πολύ περισσότερο, στο ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας και του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων, πολλά από τα οποία εμφανίζονται μάλιστα ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το επικείμενο συνέδριο της ΟΙΥΕ!
Αδελφάκι του παραπάνω μορφώματος είναι ο λεγόμενος «Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Εμπόριο»(ΠΑΣΥΕ), που τις προηγούμενες μέρες διεξήγαγε κι αυτός εκλογές - «παρωδία». Πανομοιότυπα, ο ΠΑΣΥΕ είναι ένα «σωματείο» - φάντασμα, χωρίς συλλογικές διαδικασίες και δράση, χωρίς γνωστή έδρα, η κάλπη του οποίου γυρίζει στα κρυφά σε πόλεις όλης της χώρας, γεμίζοντας με τη συμβολή της εργοδοσίας. Και εδώ ακολουθήθηκε ο ίδιος μηχανισμός παρέμβασης της εργοδοσίας, που έλεγε στους εργαζόμενους όχι μόνο να ψηφίσουν, αλλά και τι να ψηφίσουν ή όχι. Και εδώ διευθυντικά στελέχη ψήφισαν και έφερναν «καροτσάκι» εργαζόμενους μαζί τους στην κάλπη, ενώ την επιμέλεια διεξαγωγής αυτής της παρωδίας είχε και πάλι ομάδα συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαία βέβαια έκφραση της απευθείας εργοδοτικής παρουσίας και παρέμβασης στα συνδικάτα είναι η περίπτωση του γνωστού πλέον εργοδότη - «συνδικαλιστή», Δ. Καραγεωργόπουλου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΟΙΥΕ είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ανώνυμης Εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ ΑΕ», η οποία έχει στους σκοπούς της δραστηριότητες που αφορούν καζίνο, τυχερά παιχνίδια, ξενοδοχειακές, τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις κ.ά. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Καραγεωργόπουλου είναι «να προσλαμβάνει και να απολύει εργαζόμενους»...
 «Ψηφίζουν» και τα δέντρα...
Παράλληλα με την απευθείας παρέμβαση της εργοδοσίας, οι εργατοπατέρες αξιοποιούν και ενισχύουν τις «πατροπαράδοτες» για τις δυνάμεις τους μεθόδους της νοθείας.
Το «πάρτι» που στήνουν με ανύπαρκτους ψηφίσαντες αποτυπώνεται χαρακτηριστικά σε μια σειρά από δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με βάση τα στοιχεία των τριών προηγούμενων συνεδρίων της ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης και ενώ το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε μια μακρόχρονη περίοδο απομαζικοποίησης, ανάμεσα σε πολλά άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε τις περιπτώσεις Εργατικών Κέντρων που από το πουθενά παρουσιάζουν αύξηση ψηφισάντων, έως και διπλασιασμό!
Όπως τα Εργατικά Κέντρα:
 • Αλμυρού, με 1.523 ψηφίσαντες (αύξηση 725 ψηφισάντων).
 • Φαρσάλων, με 1.541 ψηφίσαντες (αύξηση 527 ψηφισάντων).
 • Λακωνίας, με 1.320 ψηφίσαντες (αύξηση 411 ψηφισάντων).
 • Ελασσόνας, με 873 ψηφίσαντες (αύξηση 119 ψηφισάντων).
 • Φλώρινας, με 2.092 ψηφίσαντες (αύξηση 236 ψηφισάντων).
 • Κατερίνης, με 2.206 ψηφίσαντες (αύξηση 187 ψηφισάντων).
 • Καλαμάτας, με 2.830 ψηφίσαντες (αύξηση 252 ψηφισάντων). Και πάει λέγοντας...
Από Εργατικά Κέντρα χωρίς καμία δράση, ούτε καν λειτουργία ΔΣ, έχουν έρθει αποτελέσματα σαν αυτά:
 • Αλεξάνδρειας, πριν την κρίση 840 ψηφίσαντες, τώρα 1.547!
 • Διδυμότειχο, 627 ψηφίσαντες πριν, τώρα 1.644!
 • Κιλκίς, 527 ψηφίσαντες πριν, τώρα 1.802!
Χαρακτηριστικά παραδείγματα έρχονται και από σωματεία που ελέγχουν οι ίδιες δυνάμεις:
-- Ανεπανάληπτο είναι το Σωματείο Ξύλου και Οικοδόμων στο χωριό της Φαρκαδόνας, όπου εμφανίζονται να έχουν ψηφίσει 787 οικοδόμοι μέσα σε λίγες ώρες σε καφενείο του Μεγαλοχωρίου και έχει βγάλει 39 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων!
-- Χαρακτηριστική νοθεία από το Α ως το Ω και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), πρόεδρος του οποίου και επικεφαλής της παράταξης «Ενιαίο» (ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αστικά κόμματα) είναι ο γνωστός συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Βασιλόπουλος. Στις 15/11/2018, με ευθύνη του «Ενιαίου», έγινε μια παρωδία εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης στο κτίριο του ΟΛΠ, παρουσία του επικεφαλής της Ασφάλειας της COSCO και πρώην λιμενάρχη Πειραιά. Παρών ήταν επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γ. Μυλωνάς, που στήριξε ανοιχτά την απαράδεκτη διαδικασία. Συμμετείχαν μόλις 105 άτομα σε σύνολο 14.000 μελών. Ο Θ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι το μητρώο εμφανίζει τόσα μέλη γιατί έχει να εκκαθαριστεί από το 1922! Αντίστοιχα διάτρητη ήταν και η διαδικασία εκλογής Εφορευτικής Επιτροπής: Ψηφοφορία χωρίς μητρώο μελών, χωρίς ταυτότητες, χωρίς παραβάν, όπου μπορούσε να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε, χωρίς κανέναν έλεγχο. Ο δικηγόρος - δικαστικός αντιπρόσωπος δέχτηκε να ξεκινήσει η διαδικασία και απέρριψε τις ενστάσεις. Η νοθεία συνεχίστηκε στις αρχαιρεσίες...
Τα ίδια και σε Ομοσπονδίες, όπως των Χειριστών, των Σεκιούριτι, των Ασφαλιστικών Υπαλλήλων, του Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων Ελλάδας κ.α., όπου εμφανίζεται να αυξάνεται η συμμετοχή και να ψηφίζουν διπλάσιοι σε σχέση με προηγούμενα συνέδρια...
«Στο κόλπο» και οι διάφοροι μηχανισμοί διαχείρισης προγραμμάτων
«Πακέτο» με τη νοθεία πηγαίνει και η αξιοποίηση διαφόρων μηχανισμών που έχουν στα χέρια τους οι εργατοπατέρες, με οικονομικές «ουρές».
Τα προηγούμενα χρόνια, με τα φαινόμενα οικονομικών σκανδάλων που βγήκαν στη δημοσιότητα σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες (σε Λαμία, Κοζάνη, Χανιά κ.α.), αποκαλύφθηκε ολόκληρος μηχανισμός με τα τοπικά ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και τη διαχείριση προγραμμάτων.
Αποκαλύφθηκε η συστηματική προσπάθεια τα Εργατικά Κέντρα να μετατραπούν σε επιχειρήσεις διαχείρισης προγραμμάτων κατάρτισης και ανεργίας. Μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ «επιδοτούν» εργαζόμενους και τους προωθούν στην αγορά εργασίας, ως φθηνό «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό. Οι συμμετέχοντες σε αυτά βρίσκονται να είναι «ψηφίσαντες» σε διάφορα σωματεία. Αν δεν υπήρχαν μάλιστα σωματεία για να τους εμφανίσουν ως «ψηφίσαντες», έφτιαχναν μέσα σε ένα βράδυ, συνήθως ως «σωματεία» Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Υπάρχουν μάλιστα και ακραία εκφυλιστικά φαινόμενα, όπως αυτό του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας: Οι ίδιες δυνάμεις που ελέγχονται για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από προγράμματα, διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο, άλλαξαν ΑΦΜ, όπως ακριβώς οι ποδοσφαιρικές ΠΑΕ, έστησαν το «Εργατικό Κέντρο Περιφέρειας Φθιώτιδας» και τώρα ετοιμάζονται να έρθουν «κύριοι» στο συνέδριο της ΓΣΕΕ!
Μοιρασιά της νόθευσης των συσχετισμών...
Το άλλο μεγάλο ζήτημα όπου φαίνεται να γίνονται θεαματικά βήματα είναι στη μοιρασιά της νόθευσης των συσχετισμών και στην κοινή δράση των εν λόγω δυνάμεων.
Στην πλειοψηφία πλέον των οργανώσεων, οι δυνάμεις των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουν σε ενιαία ψηφοδέλτια (π.χ. σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων, στα Εργατικά Κέντρα Βέροιας, Καρδίτσας, Εύβοιας, Φλώρινας, Κατερίνης, Ρόδου, Καστοριάς, Αγρινίου, Αρτας, Πύργου, Ναυπάκτου, Δράμας, Αρκαδίας).
Ήδη έχουμε τα παραδείγματα αυτής της τακτικής τους σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, τα Εργατικά Κέντρα Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Βόλου...
Η νοθεία, η πλαστογραφία, τα σωματεία - φαντάσματα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο:
 • Σωματεία όπου εμφανίζουν να ψηφίζει σε αυτά ένας εργαζόμενος ανά 40 δευτερόλεπτα.
 • Σωματεία που οι αρχαιρεσίες τους δεν υπάρχουν σε κανένα πρωτοδικείο.
 • Δεκάδες διπλοψηφίες, "μέλη" που έχουν ψηφίσει σε δύο, τρία και τέσσερα σωματεία, ορισμένοι από τους οποίους εκλέγονται και στα όργανα.
 • Σωματεία με μέλη και ψηφίσαντες που ξεπερνούν σε αριθμό τους εργαζόμενους της περιοχής τους.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό δείγμα της "μαζικοποίησης" και της "συμμετοχής" που εμφανίζουν οι σάπιες δυνάμεις, οι οποίες παριστάνουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ, στα σωματεία που ελέγχουν.
Η αλλοτρίωση που αυτές οι δυνάμεις έχουν επιφέρει στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι εξόφθαλμη πλέον, αφού εμφανίζουν ψηφίσαντες, εκλεγμένους στα όργανα των εργατικών σωματείων καθώς και αντιπροσώπους, στελέχη της εργοδοσίας και σε πολλές περιπτώσεις τους ίδιους τους εργοδότες, όπως προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών, αντιπροέδρους ΔΣ τραπεζών, ιδιοκτήτες πούλμαν και ασφαλιστικών εταιρειών.
Η παρέμβαση της εργοδοσίας είναι ολοφάνερη παντού. Εκτός από το να σέρνει χιλιάδες εργαζόμενους να ψηφίζουν τους ανθρώπους της, όπως συμβαίνει σε διάφορα σωματεία στο Εμπόριο και αλλού, εκλέγεται και η ίδια στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ!
Η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ομάδα Βασιλόπουλου) επιχειρεί να νομιμοποιήσει όλη αυτήν τη σαπίλα, τη συμμετοχή της εργοδοσίας και τον έλεγχο των σωματείων από αυτή. Να διατηρήσει και να ενισχύσει τον έλεγχο στο εργατικό κίνημα μέσα από τον μηχανισμό που λέγεται "ΓΣΕΕ". Τον μηχανισμό που στηρίζει τα σχέδια και την κερδοφορία των μεγαλοεργοδοτών και βάζει πλάτη στην υλοποίηση του αντεργατικού πλαισίου της εκάστοτε κυβέρνησης. Για τις "υπηρεσίες" που προσφέρει σε εργοδοσία και κυβέρνηση, τον στηρίζουν με όλα τα μέσα. Τον "ταΐζουν" με εκατομμύρια ευρώ μέσω προγραμμάτων, με εκδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ, όπως οι συναυλίες για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη (89.000 και 93.000 ευρώ αντίστοιχα).
"Ξορκίζουν" όπως "ο διάβολος το λιβάνι" τις συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων στα σωματεία τους, τη συζήτηση, τις Γενικές Συνελεύσεις, γιατί εκεί αποκαλύπτεται η "γύμνια" τους. Γιατί εκεί οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν τον βρώμικο ρόλο τους, βλέπουν ποιος είναι ο φίλος και ποιος ο εχθρός τους.
Από αυτή τη ΓΣΕΕ μόνο πλάτες για να περνάνε μέτρα υπέρ της εργοδοσίας μπορεί να περιμένει κάποιος…
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενωτική, μαζική, χωρίς αποκλεισμούς παρέμβαση από τα κάτω στη βάση ενός εργατικού προγράμματος που θα τα βάζει όλα επί τάπητος. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Το μόνο που έχουν να φοβούνται, εργοδοσία και αστικές κυβερνήσεις, είναι η συγκρότηση της αυτοσυνείδησης της εργατικής τάξης και η έκφραση της μέσα από ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο.
Ν.Π.
ΠΗΓΗ: Πληροφορίες από Ριζοσπάστη

Σχόλια