"Σώζουν" τις τράπεζες κλέβοντας τα σπίτια


"Σώζουν" τις τράπεζες κλέβοντας τα σπίτια

Με ορίζοντα την 15η Φεβρουαρίου, ημέρα που λήγει ουσιαστικά το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας, προκειμένου να παρουσιάσει στους πιστωτές συγκεκριμένη πρόταση για το διάδοχο πλαίσιο του "νόμου Κατσέλη-Σταθάκη", συνεχίζονται οι συζητήσεις κυβέρνησης και τραπεζιτών.
Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα ψηφιστεί ο νόμος και άμεσα θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια στο «τρίπτυχο» κυβέρνησης - ευρωπαϊκών «θεσμών» - εγχώριων τραπεζικών ομίλων, γύρω από το εύρος της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας.
Πρώτον είναι η διάλυση σε σημείο εξαΰλωσης της δικαστικής προστασίας με τη μεταφορά των υποθέσεων από τα δικαστήρια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του λεγόμενου «εξωδικαστικού συμβιβασμού», όπου βέβαια το πάνω χέρι θα έχουν οι τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, προ των πυλών εμφανίζεται και η περαιτέρω κατακρεούργηση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, για «δικαιούχους» που θα ενταχθούν σε ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» κάτω από τους λεόντειους όρους των τραπεζών αλλά και της υπάρχουσας νομοθεσίας.
Είναι τέτοια η βαρβαρότητα των νέων ρυθμίσεων που προσπαθούν να επιβάλουν που δημιουργούν αντιθέσεις και ανάμεσα σε υπουργούς που δεν θέλουν να χρεωθούν το νέο ανοσιούργημα. Πρωτοστατεί δε στην προώθηση των συμφερόντων των τραπεζών, ο κατ' εξοχήν άνθρωπος τους, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι αφορά την εισαγωγή ενός ακόμη κριτηρίου για την υπαγωγή σε καθεστώς «προστασίας». Πρόκειται για το ύψος του αρχικού δανείου για πρώτη κατοικία, με το πλαφόν να οριοθετείται στην περιοχή των 100.000 - 120.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών είναι καλυμμένα με την εγγραφή υποθήκης αντίστοιχου ύψους. Το γεγονός αυτό δίνει το ελεύθερο στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας εμπορικής αξίας που ξεκινά από το ίδιο ύψος. Σε αυτό το πλαίσιο, η «προστασία» πέφτει στην περιοχή των 120.000 ευρώ. Σήμερα το περιουσιακό κριτήριο «προστασίας» ξεκινά από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και φτάνει μέχρι 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, λόγος γίνεται για «επίπεδο προστασίας», σε ετήσια οικογενειακά εισοδήματα, της τάξης των 20.000 ευρώ. Σήμερα τα ποσά αυτά, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, διαμορφώνονται μέχρι 40.000 ευρώ.
Κρατικές επιδοτήσεις... στις τράπεζες
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απογειώνει την κοροϊδία στο λαό, καθώς το λεγόμενο «πλαίσιο προστασίας» που διαφημίζει, ενόψει και της πλήρους διάλυσης στο καθεστώς νομικής προστασίας για την πρώτη κατοικία, έγκειται σε «παρεμβάσεις» όπως η ενεργοποίηση της νομοθετικής ρύθμισης για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που σημαίνει ότι η θηλιά των εκβιασμών θα σφίγγει, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί που διευκολύνονται είναι οι τράπεζες, προκειμένου, σε κάθε περίπτωση, να βάλουν στο χέρι τις απαιτήσεις τους από τα στεγαστικά δάνεια.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα πλέον οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά - και με προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλίσει την απόφαση για προστασία από πλειστηριασμούς - υποχρεώνονται στην καταβολή ελάχιστης δόσης στις τράπεζες στο 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 ευρώ και 10% στο κλιμάκιο πάνω από 8.000 ευρώ.
Επιπλέον, η καταβολή της ελάχιστης δόσης από την πλευρά των δανειοληπτών αποτελεί όρο και προϋπόθεση προκειμένου να χορηγηθεί η ενίσχυση του Δημοσίου, η οποία μάλιστα διακόπτεται σε περίπτωση «καθυστέρησης», που υπερβαίνει την αξία τριών μηνιαίων δόσεων...
Ταυτόχρονα, ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών, σύμφωνα με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι βάση του υπολογισμού της «μελλοντικής ικανότητας αποπληρωμής» του οφειλέτη αποτελεί το ποσό που προκύπτει από τον υπολογισμό της τρέχουσας ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη, με καταρχήν σταδιακή προσαύξηση ποσοστού 5% ανά πενταετία, και με μια κάποια ελαστικότητα λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το ποσοστό αυτό.
Για την εκτίμηση των παραπάνω λαμβάνονται ενδεικτικά υπόψη:
-- Το τρέχον επίπεδο δαπανών σε σχέση με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης».
Ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να κόψουν ακόμη και στοιχειώδεις δαπάνες, να τις περιορίσουν στο ύψος των «ευλόγων δαπανών», προκειμένου βέβαια να καλύψουν τις «υποχρεώσεις» τους, όπως αυτές προσδιορίζονται από τις τράπεζες.
-- Η ηλικία του οφειλέτη.
-- Ο αριθμός και η ηλικία των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του.
-- Οι συνθήκες της αγοράς ή του κλάδου δραστηριότητας του οφειλέτη ή του εργοδότη του. Σε αυτό το πλαίσιο, η τυχόν ανάκαμψη του κλάδου στον οποίο εργάζεται ο οφειλέτης σημαίνει και αύξηση των τοκοχρεολυτικών δόσεων...
Εν τω μεταξύ φρένο μπήκε από την Δικαιοσύνη στα funds του εξωτερικού, αλλά και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις κατασχέσεις των εφάπαξ που έχουν ξεκινήσει σε όσους υπάλληλους συνταξιοδοτούνται και έχουν κόκκινα δάνεια.
Με δικαστική απόφαση διατάχθηκε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο είχε πουλήσει σε funds του Λονδίνου στεγαστικό δάνειο, να αποδεσμεύσει μέρος του εφάπαξ το οποίο είχε κατασχεθεί λόγω κόκκινου στεγαστικού δανείου, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η παρακράτηση οιουδήποτε ποσού από την σύνταξη της απομάχου της εργασίας εφοριακού.
Επιμέλεια: Χρήστος Αειβάτης

Σχόλια