Σε κοινό αγώνα CGT και Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία


Σε κοινό αγώνα CGT και Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε στη Γαλλία η γενική 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για σήμερα το αριστερό συνδικάτο CGT. Για πρώτη φορά η CGT κατεβαίνει στους δρόμους μαζί με τα Κίτρινα Γιλέκα.

Η οργή και οι αγώνες των πολιτών ενώνονται, όπως υπογράμμισε σε σημερινή του δήλωση ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, ορίζοντας τους βασικούς στόχους: αύξηση του κατώτατου μισθού, υπεράσπιση των δημόσιων υπηρεσιών και επαναφορά του φόρου των πλουσίων.
Το γεγονός ότι ο Ερίκ Ντρουέ, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ζήτησε από τα Κίτρινα Γιλέκα να διαδηλώσουν σήμερα μαζί με τους συνδικαλιστές, θεωρήθηκε ως προοίμιο της πολυαναμενόμενης από τα συνδικάτα «σύγκλισης των αγώνων».
Και αυτό, ύστερα από τις επανειλημμένες ανεπιτυχείς κινητοποιήσεις των συνδικάτων, που έχουν μείνει έκπληκτα μπρος στη δυναμική των Κίτρινων Γιλέκων.
Γενική απεργία
Στο Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν νωρίς το απόγευμα να κάνουν πορεία από το Δημαρχείο προς την πλατεία Κονκόρντ. "Σήμερα είναι μια επιτυχία που καλεί για άλλες", δήλωσε εκφράζοντας ικανοποίηση ο γενικός γραμματέας της CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, βλέποντας στο κλείσιμο του Πύργου του Άιφελ λόγω απεργίας το σύμβολο "μιας επιτυχημένης ημέρας".
Στις πορείες, τα αιτήματα ήταν πολυάριθμα: αύξηση μισθών, φορολογική δικαιοσύνη, αντίθεση στη μεταρρύθμιση του Λυκείου ή στην αύξηση των εξόδων εγγραφής των ξένων φοιτητών, δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.
Η συμμετοχή στη γενική απεργία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, στον τομέα της εκπαίδευσης, στις καντίνες των σχολείων, στα πανεπιστήμια, στα τρένα εσωτερικού και γενικά στα μέσα μεταφοράς.

Παρ’ ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο Φιλίπ Μαρτινέζ ήταν αρνητικός για τα Κίτρινα Γιλέκα θεωρώντας ότι κινούνταν «πολύ στα δεξιά», σήμερα έκανε το διαχωρισμό και διευκρίνισε: «Δεν διαδηλώνουμε με όλους, αλλά με τα Κίτρινα Γιλέκα που έχουν τις ίδιες αξίες με εμάς». 
Στη Μασσαλία, 5.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν ανάμεσα στο Παλιό Λιμάνι και τον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν-Σαρλ. Αν και κυριαρχούσε η CGT, εκατοντάδες «κίτρινα γιλέκα» ήταν παρόντα στη μέση της πορείας.
«Οι διεκδικήσεις μας είναι ταυτόσημες. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», λέει η Μπριζίτ, συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 680 ευρώ. Εντάχθηκε στα «κίτρινα γιλέκα» στο Φος-σιρ-Μερ. «Έρχεται μια στιγμή που όλοι οι αγώνες ενώνονται. Χωρίς σύγκλιση με τα κόμματα και τα συνδικάτα, δεν θα καταφέρουμε τίποτε», λέει.
Στην Λιόν, ανάμεσα στους 4.300 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, περιλαμβάνονταν περίπου 500 «κίτρινα γιλέκα». «Πάνε τρεις μήνες που είμαστε έξω και πρέπει να πάμε ακόμη μακρύτερα, έτσι κάνουμε ένα βήμα: τα συνδικάτα κάλεσαν, είμαστε εδώ, τώρα θα δούμε όταν θα φωνάξουμε εμείς, αν θα απαντήσουν», λέει ένας εξ αυτών, ο Φαμπρίς.
Πίσω από ένα πανό με την επιγραφή «η νεολαία έχει βγει στους δρόμους», οι μαθητές των Λυκείων βρίσκονταν μαζί με τα στελέχη της CGT επικεφαλής της πορείας στην Τουλούζη. «Βρίσκομαι εδώ επειδή φοβάμαι και δεν θέλω αυτό το μέλλον χωρίς μέλλον που μας χαράζουν», λέει η Αναΐς, μαθήτρια Λυκείου.
Στο Στρασβούργο, την πορεία των περίπου 1.500 ανθρώπων άνοιγαν πολλές δεκάδες «κίτρινα γιλέκα» που φώναζαν «Τα κίτρινα γιλέκα στους δρόμους και το Σάββατο συνεχίζουμε». Τους ακολουθούσαν μέλη της CGT πίσω από ένα πανό που ζητούσε «αύξηση της αγοραστικής δύναμης, για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, για τη δημόσια απασχόληση».
Στις άλλες πορείες, η αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 2.500 ανθρώπους στην Καν, 2.200 στη Χάβρη, 2.300 στο Κλερμόν-Φεράν, 1.700 στο Σεντ-Ετιέν, 1.300 στην Τουρ, 500 στη Ρεν, εκατοντάδες στη Σετ και τη Μπουλόν-σιρ-Μερ.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
 ΠΗΓΗ:Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι dw, capital.gr, ΑΠΕ


Σχόλια