Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι δανειστές.


Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι δανειστές.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ιδιωτικοποιήσεων, όπως είναι η Εγνατία Οδός, τα ΕΛΠΕ, το «Ελ. Βενιζέλος»η ΔΕΠΑ και ποσοστά σε ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ και ΔΕΗ, αλλά και νέα έργα, όπως η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη νότια Καβάλα, καθώς και μαρίνες,
όπως αυτές στη Ρόδο, στη Μύκονο κ.ά. περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε στις 15 Φεβρουαρίου από το ΚΥΣΟΙΠ και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για την προσεχή περίοδο περιλαμβάνονται κρατικά μετοχικά πακέτα σε νευραλγικούς κλάδους, όπως Ενέργεια, νερό, μεταφορές, υποδομές καθώς βέβαια και τα φιλέτα δημόσιας γης και ακίνητης περιουσίας, που προσφέρονται προς αξιοποίηση σε μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και άλλων κλάδων. Τα παραπάνω προδιαγράφουν και ένα κύμα ανατιμήσεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, οι οποίες άλλωστε καταμαρτυρούνται και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της «Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (υπερταμείο) για την περίοδο 2018 - 2022.
Μεταξύ άλλων, το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει: Ελληνικό, 10 Οργανισμούς Λιμένων, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, μαρίνες, Εγνατία Οδός, «Ελληνικά Πετρέλαια», ΔΕΗ,
ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, ακίνητο Αφάντου (Ρόδος), ακίνητο «ΞΕΝΙΑ» και ιαματική Κύθνου, Θερμοπύλες, ακίνητο λουτρόπολης και κάμπινγκ Καμένων Βούρλων, ακίνητο σε Γούρνες Ηρακλείου, Castello bibelli Κέρκυρας, γηπεδική έκταση στο δήμο Μαρκοπούλου, ακίνητο πρώην κυριότητας ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης, πρώην εργοστασιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO) κ.ά.
Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι:
-- Για το Ελληνικό, αναμένεται η διενέργεια διαγωνισμού για την άδεια καζίνο.
-- Για τα ΕΛΠΕ, αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στο α' τρίμηνο φέτος.
-- Για την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ «επόμενα βήματα» είναι η αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου των εταιρειών, ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής, ο προσδιορισμός του κόστους παροχής υπηρεσιών ύδατος κ.ά.
-- Για τις Θερμοπύλες αναμένεται η οριστικοποίηση χρήσεων και όρων δόμησης στην αρχαιολογική ζώνη. Το «φιλέτο» αφορά έκταση 785.398 τ.μ. και περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
-- Για το «Ελ. Βενιζέλος» η προετοιμασία της συναλλαγής πώλησης του ποσοστού που διατηρεί το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο την έναρξη υλοποίησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χρονικής παράτασης της σύμβασης αξιοποίησης (έως το 2046).
-- Για το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται η αξιολόγηση των διαφόρων εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών αξιοποίησης.
-- Για τη ΔΕΠΑ, στόχος είναι η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης της κρατικής συμμετοχής στην εμπορία εντός τουλάχιστον ενός μηνός από την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, το οποίο εκκρεμεί. Η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου κρατικής συμμετοχής (14%) στις υποδομές θα εκκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας.
Διερωτόμαστε, δήλωνε κάποτε ο κ. Τσίπρας, ποιος Έλληνας πολιτικός, ποιος υπουργός ή πρωθυπουργός μπορεί να βάλει την υπογραφή του σ΄ ένα τέτοιο σχέδιο εκποίησης του δημόσιου πλούτου και επίσης, «διερωτόμαστε εάν μια τέτοια επιλογή δεν σημαίνει έσχατη προδοσία για τον ελληνικό λαό και για την πατρίδα. Και αν δεν σημαίνει αυτό προδοσία, τότε τι είναι προδοσία;»

Και όταν πέρασε τον Ρουβίκωνα τον Σεπτέμβρη του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ τις διαφορές στο νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο πρόγραμμα της ΝΔ επισήμαινε σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας πως σε αντίθεση με την «εκποίηση περιουσίας μέσω σκανδαλωδών διαδικασιών» για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, επιτεύχθηκε μια βασική προγραμματική πρόταση για χρήση μέρους των εσόδων στη χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων. Στον σχετικό πίνακα τονίζεται πως στο νέο πρόγραμμα προβλέπονται 9 ιδιωτικοποιήσεις και όχι 23 όπως στο προηγούμενο, το οποίο προέβλεπε και την πώληση μεταξύ άλλων των ελληνικών πετρελαίων, της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΤΑ και της ΔΕΠΑ.
Ιδιωτικοποιήσεις που ανακοινώνει σήμερα.
Τέλος δεν υπάρχει στον κατήφορο… Η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας επαφίεται στον λαό και τους αγώνες του.
Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια