Νίκησαν κατά κράτος οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ στη βουλή


Νίκησαν κατά κράτος οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ στη βουλή

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με την στήριξη 153 συνολικά βουλευτών, στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κύρωση του Πρωτόκολλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σε σύνολο 294 βουλευτών υπέρ ψήφισαν 153 βουλευτές, όχι 140 βουλευτές και ένας παρών.
Την κύρωση του Πρωτοκόλλου υπερψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές.
Οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά.
Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισε «παρών».
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν έξι βουλευτές. Τρεις βουλευτές από τη ΔΗΣΥ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης οι οποίοι εξέφρασαν πρόθεση ψήφου κατά της κύρωσης του Πρωτοκόλλου.
Απών επίσης από τη ψηφοφορία ήταν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης.
Και ενώ θα έλεγε κάποιος ότι δόθηκε σκληρή μάχη στη βουλή στην πραγματικότητα όλοι πλην ΚΚΕ δήλωσαν την απόλυτη υποταγή τους στην αμερικανοκρατία, το ΝΑΤΟ ή τον ξένο παράγοντα όπως αρέσκονται να λένε.
Η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή και το «πρωτόκολλο εισδοχής» της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ εξηγείται από το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, αφού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 13 - 14 Φλεβάρη, όταν συνέρχεται η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπαίνει σε εφαρμογή μόνο μετά την επικύρωση του πρωτοκόλλου από την Ελλάδα, δηλαδή με την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ.
Επιβεβαιώνοντας απλά ότι η κυβέρνηση αποτελεί το καλύτερο βαποράκι των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
Γι' αυτό άλλωστε δεν κρύβουν τη χαρά τους οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης, που έσπευσαν πρώτοι να χαιρετίσουν την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, την ίδια στιγμή που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποιούνταν σε καθημερινή βάση μπροστά στον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι πρόκειται για συμφωνία με «αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο»...
Ως «δημοκρατικό δικαίωμα»... του λαού της ΠΓΔΜ επιχείρησε να παρουσιάσει την ένταξη της γειτονικής χώρας στη φυλακή του ΝΑΤΟ, στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, ενώ δείχνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί στα επικίνδυνα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», σημείωσε ότι «θα τους καθοδηγήσουμε, θα τους εκπαιδεύσουμε και θα τους βοηθήσουμε με υλικό και τεχνογνωσία, σε αυτή τους την επιλογή».
Αφού επί ώρα επιδόθηκε στη γνωστή κοκορομαχία με τη ΝΔ επί παντός επιστητού, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο καθ' αυτό θέμα της συνεδρίασης, που αποτελεί άλλωστε και το «μεδούλι» της ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, κατηγόρησε τη ΝΔ για «ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη στάση στα εθνικά θέματα», πρόσαψε σκόπιμες ανακρίβειες στον Κυρ. Μητσοτάκη, αρνούμενος ότι στο ΝΑΤΟ θα ενταχθεί «μακεδονικός στρατός», αλλά «ο στρατός της Βόρειας Μακεδονίας» που «δεν θα στρέφει τα βέλη του προς την Ελλάδα, που δεν θα πρέπει να κοιτάει και να λοξοκοιτάει σε τρίτες δυνάμεις στην περιοχή», ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Αγκ. Μέρκελ, ότι δεν θα επιτρέψει η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία. Μίλησε για «ανιστόρητη αναλογία» και υπέδειξε στον Κυρ. Μητσοτάκη να διαψεύσει το δημοσίευμα ή αλλιώς να απολογηθεί απέναντι στους Βορειοελλαδίτες, που «ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν, ούτε άλλη γλώσσα μιλούν, ούτε έχουν άλλη εθνότητα».
Στον ίδιο τόνο επέκρινε και την κριτική Μητσοτάκη για το ταξίδι του στην Τουρκία, με χαρακτηρισμούς περί ανεύθυνης στάσης, περί τυχοδιωκτισμού της εθνικιστικής ρητορικής αναφορικά με τα εθνικά θέματα κ.ά. «Δεν διατυπώνετε θέσεις, απλά διαφωνείτε, διαφωνείτε με μια εξωτερική πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο», δήλωσε, θέλοντας να σπρώξει κάτω απ' το χαλί τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης σε ό,τι αφορά τον αντιδραστικό στόχο της αστικής τάξης για «αναβάθμισή» της στην περιοχή, στο πλαίσιο και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων.
«`Η δεν κατανοείτε την ανάγκη που υπάρχει η Ελλάδα να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή ή επιλέγετε να μην έχει εξωτερική πολιτική και να υπακούει στις βουλές ισχυρότερων κρατών», ανέφερε μεταξύ άλλων, επικρίνοντας τη ΝΔ απ' τη σκοπιά των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας και κρύβοντας βέβαια ότι τη συμφωνία υπαγόρευσαν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενώ απ' την πλευρά των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που ο ίδιος και η κυβέρνησή του υπηρετούν και η ΝΔ στηρίζει, ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη αν θα πρέπει να αποτραπεί η πορεία ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και μήπως συμφέρει περισσότερο η ενίσχυση της επιρροής άλλων κρατών στην περιοχή.
Προηγουμένως, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «εθνική υποχώρηση» που «συντελείται στα ερείπια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», κατακρίνοντας τη συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με την επικύρωση δεν υπάρχει πια καμιά επιστροφή και χάνεται ένα σοβαρό διαπραγματευτικό χαρτί» που είχε η ντόπια αστική τάξη στο παζάρι με τα Σκόπια.
Εστίασε σε σημεία της συμφωνίας που η ΝΔ θεωρεί αρνητικά, μακριά βέβαια από τη ΝΑΤΟική ουσία της, με την οποία συντάσσεται, ενώ σε διαγκωνισμό με την κυβέρνηση για το ποιος είναι ΝΑΤΟικότερος, είπε ότι η ΝΔ δεν έχει να αποδείξει τίποτε στους «εταίρους τους στο εξωτερικό, εξ ου και δεν είχε αντίρρηση να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ», αλλά όχι με όσα προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών. Παρέπεμψε, εξάλλου, σε βέτο που θα επιδιώξει να ασκήσει μια κυβέρνηση ΝΔ στα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για τα «εθνικά συμφέροντα» και ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τα γεωστρατηγικά συμφέροντα ξένων δυνάμεων. Ασκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την επίσκεψη στον Ερντογάν, ότι δεν διασφάλισε τα ελληνικά συμφέροντα, όπως και για τις «μεταγραφές» βουλευτών προς διασφάλιση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο Στ. Θεοδωράκης επιτέθηκε στη ΝΔ γιατί δεν τάσσεται υπέρ της επέκτασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, υπερψηφίζοντας συμφωνία των Πρεσπών και πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μίλησε για «θεωρίες συνωμοσίας» σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι το Ποτάμι πιέστηκε για να υπερψηφίσει τη συμφωνία από τις ΗΠΑ, ενώ επέμεινε ότι «η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να μπει στο ΝΑΤΟ», η ελληνική πλευρά να τους παράσχει «στρατιωτική εκπαίδευση» και να αναπτυχθούν περαιτέρω μπίζνες μεταξύ των δυο μερών.
Ο Β. Λεβέντης έβαλε θέμα ότι με την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά χάνει ένα διαπραγματευτικό χαρτί και μέσο πίεσης στο μεταξύ τους παζάρι. Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ ότι «κάνει πλάτες» στον ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει την τέτοια «μειοδοσία». Για, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τον παρέσυραν με ψέματα οι Αμερικανοί.
Ο αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος, Ν. Μιχαλολιάκος, επιδόθηκε σε άλλο ένα από τα γνωστά εθνικιστικά και αντικομμουνιστικά παραληρήματα.
Με την αποψινή ψηφοφορία έκλεισε ένας κύκλος έντονης πολιτικής αναταραχής με πρωτόγνωρους τόνους έντασης που ξεκίνησε με την κατάθεση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή.
Ενας κύκλος που οδήγησε στην διάλυση δύο κοινοβουλευτικών ομάδων: Του Ποταμιού, προ ολίγων εβδομάδων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων με την διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.
Με την κύρωση και του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρα στο ΝΑΤΟ θα εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία των Πρεσπών και στη γειτονική χώρα κάτι που σημαίνει ότι από αύριο επισήμως το νέο όνομα της είναι «Βόρεια Μακεδονία».
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης


Σχόλια