Στο στόχαστρο η Ρωσία και η Κίνα ως οι μεγαλύτερες απειλές σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών


Στο στόχαστρο η Ρωσία και η Κίνα ως οι μεγαλύτερες απειλές σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών εμφανίζονται να αμφισβητούν μερικούς από τους πιο σοβαρούς ισχυρισμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τις παγκόσμιες προκλήσεις εθνικής ασφάλειας, μεταδίδει το ABC News που προβάλει τις αντιθέσεις στα επιμέρους και όχι τη συμφωνία στα κύρια.
Οι ίδιοι προειδοποιούν το Κογκρέσο ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να αποτελεί μία σοβαρή απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ παραδέχονται ότι το Ιράν -έχει τουλάχιστον προσωρινά- εγκαταλείψει τις προσπάθειες του για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών φέρονται επίσης να υποστηρίζουν πως είναι απίθανο για την Βόρεια Κορέα «να εγκαταλείψει» το πυρηνικό της οπλοστάσιο.
Η ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, συνέπεσε με την δημοσιοποίηση της αναφοράς των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών «για την εκτίμηση των απειλών σε παγκόσμιο επίπεδο». 
 Η δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις παγκόσμιες απειλές το 2019, «2019 Worldwide Threat Assessment», που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη σε επιτροπή της Γερουσίας, μεταξύ άλλων και από τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών (National Intelligence), Ντάνιελ Κόουτς, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια με την όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Οτι οι βασικοί ανταγωνιστές είναι για τις ΗΠΑ η Κίνα και η Ρωσία. Τονίζεται: «Οι απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ θα διευρυνθούν και θα διαφοροποιηθούν το 2019 εν μέρει από την Κίνα και τη Ρωσία καθώς ανταγωνίζονται πιο εντατικά με τις ΗΠΑ και τους παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους τους. Ο ανταγωνισμός αυτός διατρέχει όλους τους τομείς, συμπεριλαμβάνει κούρσα για τεχνολογική και στρατιωτική υπεροχή ενώ ολοένα και πιο πολύ αφορά και αξίες. Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να μορφοποιήσουν το διεθνές σύστημα και την περιφερειακή ασφάλεια και να ασκήσουν επιρροή με την πολιτική και τις οικονομίες τους σε όλες τις περιοχές του κόσμου και ιδιαίτερα στις λεγόμενες "πίσω αυλές" τους».
Σε άλλο σημείο βλέπουν τον ανταγωνισμό από τις δύο χώρες ιδιαίτερα έντονο σε θέατρα συγκρούσεων, «στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ασία».
Διαπιστώνουν πως σήμερα το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα δέχεται «αυξανόμενες "πιέσεις" ενόψει συνεχιζόμενων κυβερνο-απειλών και απειλών που αφορούν Οπλα Μαζικής Καταστροφής, τον ανταγωνισμό στο Διάστημα και τις περιφερειακές συγκρούσεις».
Προεξοφλούν ως βέβαιο το γεγονός πως η τρομοκρατία (που αξιοποιείται ως πρόσχημα για επεμβάσεις από τους ιμπεριαλιστές) θα συνεχίσει να παραμένει «μία από τις πρώτες απειλές» για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των εταίρων τους παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στη Νότια και τη ΝΑ Ασία.
Η έκθεση, σε ορισμένα σημεία της, προκάλεσε αντιδράσεις στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή αμφισβητεί κάποιες εκτιμήσεις του, όπως ότι το Ιράν δουλεύει μυστικά σε πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. Οτι έχουν νικηθεί οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» σε Συρία, Ιράκ και αλλού. Ότι η Βόρεια Κορέα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου (κυρίως επειδή η Πιονγιάνγκ δείχνει να εξαρτά την όποια εφαρμογή αποφάσεων από τη στάση των ΗΠΑ). Ακόμη, αμφισβητείται η εκδοχή του Προέδρου Τραμπ πως πολλά είναι τα «εγκληματικά στοιχεία» μεταξύ των μεταναστευτικών ροών που οδεύουν προς τις ΗΠΑ καθώς θεωρεί πως «τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και η ανεργία θα συνεχίσουν να σπρώχνουν τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα προς τις ΗΠΑ». Ωστόσο, μυστικές υπηρεσίες και Λευκός Οίκος δείχνουν να συμφωνούν σε εκτιμήσεις για απειλές από εταίρους και συμμάχους (π.χ. ΕΕ, Καναδάς, Μεξικό κ.ά.) γιατί αυτοί, όπως δηλώνεται στην έκθεση, «επιδιώκουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την Ουάσιγκτον ανταποκρινόμενοι στη δική τους αντίληψη περί της μεταβαλλόμενης αμερικανικής πολιτικής σε ασφάλεια και εμπόριο και γίνονται ολοένα και πιο δεκτικοί σε νέες διμερείς και πολυμερείς συμμαχίες»...
Η όποια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες καταγράφει και την υπαρκτή ενδοαστική αντιπαράθεση που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη σφοδρότητα και ορμή τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.). Μεταξύ άλλων, λόγω των σημαντικών αλλαγών, συγκρούσεων και ανακατατάξεων σε διάφορα επίπεδα που αναμένονται μέσα στα επόμενα χρόνια και δεκαετίες δημιουργώντας, ενδεχομένως, έναν νέο συσχετισμό δυνάμεων.
Η έκθεση επίσης δεν περιορίζεται μόνο στα συνήθη (κυβερνο-κατασκοπεία, τρομοκρατία, Οπλα Μαζικής Καταστροφής, περιφερειακές συγκρούσεις κ.ά.) αλλά υπάρχουν και σύντομες αλλά περιεκτικές αναφορές σε σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, όπως οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και η Βιοτεχνολογία, που, όπως παρατηρείται εύστοχα, «δημιουργούν κινδύνους και ευκαιρίες», και εκφράζεται μια ανησυχία γιατί άλλες δυνάμεις έχουν κάνει περισσότερα βήματα από τις ΗΠΑ, π.χ. η Κίνα.
Δεν παραβλέπει επίσης τον κίνδυνο της επόμενης μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, σημειώνοντας ότι «η αμερικανική οικονομία θα δεχθεί προκλήσεις από μία βραδύτερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τις εντεινόμενες απειλές για την οικονομική ανταγωνιστικότητά της».
Η μετανάστευση επίσης σημειώνεται ότι είναι πιθανό να συνεχίσει να πυροδοτεί κοινωνικές και διακρατικές εντάσεις διεθνώς, ενώ τα ναρκωτικά και το διεθνές οργανωμένο εμπόριο θα συνεχίσουν να «κοστίζουν στη δημόσια υγεία και ασφάλεια των ΗΠΑ». Θεωρεί επίσης αναμενόμενη μία κλιμάκωση των εντάσεων «από την ανταγωνιστική συμπεριφορά του Ιράν, την εμβάθυνση της αστάθειας στο Αφγανιστάν και την άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη».

Σχόλια