Εργατικά Κέντρα μέτοχοι σε Ανώνυμες Εταιρείες και εργοδότες εκπρόσωποι εργαζομένων


Εργατικά Κέντρα μέτοχοι σε Ανώνυμες Εταιρείες και εργοδότες εκπρόσωποι εργαζομένων

Στο δρόμο του εκφυλισμού της ΓΣΕΕ, δεν λείπουν και οι διοικήσεις Εργατικών Κέντρων που έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Πρόκειται για δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι άφαντες στις περιοχές ευθύνης τους, απολύτως απούσες από τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς. Ωστόσο, αποδεικνύονται πολύ πιο δραστήριες όσον αφορά τις ...επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αφού συμμετέχουν ως μέτοχοι στις κατά τόπους «Αναπτυξιακές Εταιρείες», μαζί με δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και εργοδοτικές οργανώσεις.
Όλοι οι παραπάνω μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την «τοπική ανάπτυξη», την ανάπτυξη της «βιώσιμης, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας» και επιδίδονται σε κοινές μπίζνες, διαχειρίζονται χρηματοδότηση και ευρωενωσιακά προγράμματα, όπως τα προγράμματα CLLD/LEADER που «τρέχουν» την περίοδο που διανύουμε.
Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, το οποίο συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αναπτυξιακής Κιλκίς ΑΕ» (ΑΝΚΙ) με 90 μετοχές που αντιστοιχούν στο 1,43% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η συμβολή του Εργατικού Κέντρου στη διοίκηση της ΑΝΚΙ, καθώς ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, Γιώργος Βουλγαράκης, καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Ανώνυμης Εταιρείας. Ο ίδιος συνδικαλιστής συμπεριλαμβάνεται και στους αντιπροσώπους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ)...

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία, περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελετών, όπως επιχειρησιακά σχέδια και μελέτες σκοπιμότητας ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών, ο σχεδιασμός, διαχείριση και υλοποίηση εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.ά.
Όσο για το «ευρύ μετοχικό σχήμα» της «ΑΝΚΙ ΑΕ», αυτό περιλαμβάνει, εκτός από το Εργατικό Κέντρο και δήμους της περιοχής, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Κιλκίς, καθώς και ορισμένες «ΑΕ».
Ασφαλώς η περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς δεν είναι η μοναδική.
Με ψηφίσαντες διευθύνοντες συμβούλους επιχειρηματικών ομίλων...
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί παράλληλα η μακροσκελής κατάσταση ψηφισάντων στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), στην οποία κοντεύουν να γίνουν... «δυσεύρετοι» οι εργαζόμενοι, αφού, όπως διαπιστώνουν συνδικαλιστές, στον σχετικό κατάλογο περισσεύουν τα στελέχη επιχειρήσεων, όπως τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας «Attica Group» και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως διαχειρίστριας εταιρείας πλοίων μεταφοράς κοντέινερ «MSC».
Ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα στελέχη που προσήλθαν στην κάλπη περιλαμβάνεται ο Γ. Σ., διευθυντής μάρκετινγκ της «Attica Group», γιος του αντιπροέδρου της επιχείρησης. Στην περίπτωσή του, η ενασχόληση με τα... κοινά μοιάζει να είναι οικογενειακή παράδοση. Έτσι, ο πατέρας διατηρεί τη θέση του προέδρου στην εργοδοτική οργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ενώ ο γιος ψηφίζει (!) στη συνδικαλιστική οργάνωση που υποτίθεται πως εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του κλάδου της ναυτιλίας. Από τον εν λόγω επιχειρηματικό όμιλο, το «κουκί» του στο σακούλι του ΠΑΣΕΝΤ έριξε και ο Η. Σ., μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο της «Attica Group» όσο και της «Hellenic Seaways» (η δεύτερη έχει εξαγοραστεί από την πρώτη)!
Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ένα πρώτο «ξεσκόνισμα» στις λίστες αποκάλυψε άλλα 14 ονόματα διευθυντικών στελεχών των δύο προαναφερθέντων επιχειρηματικών ομίλων, από διευθυντές Εμπορικής Εκμετάλλευσης μέχρι διευθυντές Οικονομικών Τμημάτων, Αγορών και πάει λέγοντας, που έσπευσαν να πάρουν μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕΝΤ...

Σχόλια