Το 2000 οι μίζες προς το ΠΑΣΟΚ από εταιρίες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές


Το 2000 οι μίζες προς το ΠΑΣΟΚ από εταιρίες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές

Λάβρος κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως «αποδιοπομπαίο τράγο» εμφανίστηκε σήμερα ο Θόδωρος Τσουκάτος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σχετικά με τις μίζες που κατηγορείται ότι έλαβε από τη Siemens.
Επίσης υποστήριξε ότι μέχρι και σήμερα χρηματοδοτούν κόμματα οι ίδιες εταιρείες απ' τις οποίες είχε λάβει χρήματα το ΠΑΣΟΚ το 2000, αρνούμενος να αναφερθεί σε ονόματα.
Ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη επανέλαβε κατά την απολογία του ότι τα χρήματα που εμβάστηκαν από λογαριασμό της γερμανικής Siemens σε τρίτα πρόσωπα, κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με 1 εκατ. μάρκα (420.000 ευρώ) από τη «Ζήμενς», το 1999. Στην απολογία του ξεκαθάρισε - πιστοποιήθηκε ενόρκως και από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ - πως τα χρήματα κατέληξαν στο κόμμα στο πλαίσιο «των δημοσίων και καλών σχέσεων που έκανε η εταιρεία με το τότε κυβερνών κόμμα».
Σημειώνεται ότι ο Θ. Τσουκάτος κατηγορείται ότι έλαβε ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens το 1999 με σκοπό να διατεθούν σε δωροδοκίες για τη σύμβαση "8002" με τον ΟΤΕ.
«Το 2000 οι χρηματοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ από εταιρίες έφθασαν τα 16 δισ. δραχμές. Δεν ήταν μόνο η Siemens, ήταν και άλλες εταιρίες. Αυτές οι εταιρίες συνεχίζουν να υπάρχουν και συνεχίζουν να χρηματοδοτούν κόμματα... Οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ήταν ένα καθεστώς που κανείς δεν ήθελε να το ψάξει, από κανένα κόμμα. Με έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο... Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο και το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα», είπε μεταξύ άλλων.
«Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λάμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο τότε εκπρόσωπος κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου! Ο οποίος από αυτό το εδώλιο, για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε "το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά". Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει», είπε ακόμη.
«Δεν έπρεπε να πάρω τα χρήματα», είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του, καθώς χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» και «επιπολαιότητά του» την πράξη αυτή.
«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελα τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγνώμη από τη ηγεσία του κόμματος μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μπόξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου, ο κατηγορούμενος τόνισε πως για το επίμαχο χρηματικό ποσό ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης «ούτε το γνώριζε, ούτε του το είπα».
Από ότι φαίνεται αυτός ο πρωθυπουργός που οι μίζες πετούσαν πάνω από το κεφάλι του πιο πολλές από τις μύγες σε χοιροστάσιο ούτε ήξερε ούτε έμαθε ποτέ τίποτε. Η κάλυψη του προφανώς γίνεται με κάποια ανταλλάγματα…
Ο κ. Τσουκάτος είπε πως η πρώτη επαφή του με τον συγκατηγορούμενο του στην υπόθεση Μιχάλη Χριστοφοράκο έγινε μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ έγινε στις 2/4/97 και συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Όπως είπε ο κ. Τσουκάτος, ο άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής Siemens από την πρώτη γνωριμία τους, ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 και ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν εδώ στο δικαστήριο - τα μέτρησαν και τα πήραν».
Και κλάμα στο δικαστήριο ο "στρατηγός" που όλο έπαρση πρωτοκλασάτος τότε του Σημίτη μας νουθετούσε την εποχή εκείνη… Φανταζόμαστε ότι η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ κ. Γεννηματά, κ. Βενιζέλος κλπ δεν ήξεραν τίποτα... Για τον κ. Γιώργο δεν λέμε τίποτα για ευνόητους λόγους...
Ν.Π.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια