«1793: Τότε που βασίλευε η βία» του Niklas Natt och Dag


«1793: Τότε που βασίλευε η βία» του Niklas Natt och Dag

(εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Γρηγόρης Κονδύλης)
Σουηδία, 1793. Έχει περάσει παραπάνω από ένας χρόνος από τον θάνατο του βασιλιά Γουσταύου Γ΄. Στον απόηχο του θανάτου του, με τους επιγόνους να αλληλοσπαράσσονται για τη διαδοχή, και έντονο τον φόβο πως η Γαλλική Επανάσταση θα εξαπλωθεί στη Σουηδία, η εμπιστοσύνη πλέον σπανίζει, ενώ η παράνοια και οι συνωμοσίες ευδοκιμούν σε κάθε σκοτεινή γωνιά.

Ένα ακρωτηριασμένο πτώμα που ανακαλύπτεται στα βρομερά νερά μιας λίμνης στο νησί Σέντερμαλμ είναι τόσο φρικτά παραμορφωμένο που είναι αδύνατο να αναγνωριστεί. Τη ζοφερή αυτή υπόθεση αναλαμβάνει ο φθισικός αστυνόμος Σέσιλ Βίνγκε που δεν θα αργήσει να βυθιστεί σ’ έναν λαβύρινθο σκοτεινών μυστικών και ανείπωτου φόβου στον οποίο όσο προχωρά τόσο κυκλώνει την υψηλή κοινωνία της Στοκχόλμης.
Το όνομα του συγγραφέα, που κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της Σουηδίας, με ρίζες από το 1280- μπορεί να μην προφέρεται εύκολα -το επώνυμο του σημαίνει κατά λέξη ο Νυχθήμερος- αλλά το βιβλίο σε παίρνει εύκολα μαζί του από τις πρώτες κιόλας σελίδες.
Το στιβαρό, όσο και αιματοβαμμένο αυτό στόρι (που κυκλοφορεί στο εξωτερικό με τον τίτλο «Ο λύκος και ο φύλακας») έφτασε στις εκδόσεις Μεταίχμιο με τη σφραγίδα του πρακτορείου του Jo Nesbo. Το βιβλίο έχει σαρώσει: Απέσπασε το βραβείο της Σουηδικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας και χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς στη Σουηδία για το 2018.
Ο συγγραφέας Arne Dahl δηλώνει ότι πρόκειται για ένα αναπάντεχο αριστούργημα.
Στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού μπορείτε να διαβάσετε μερικές σελίδες. Το βιβλίο ξεκινά ως εξής:

Μέρος Πρώτο
Το Φάντασμα στο Ιντεμπέτουσκα
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 1793
Μεγάλη συμφορά μάς βρήκε εδώ πέρα. Χιλιάδες οι φήμες που κυκλοφορούν, η μια πιο παράλογη από την άλλη. Αδύνατον να λάβω κάποια σίγουρη πληροφορία, διότι ακόμα κι οι ταξιδευτές λένε το μακρύ τους και το κοντό τους, και πιστεύω πως ο καθείς από δαύτους βάζει την ιδική του πινελιά, ποιητική αδεία θα έλεγα, στην περιγραφή του. Η κτηνωδία του εγκλήματος, όπως την περιγράφουν, είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην ξέρω τι να υποθέσω περί αυτού.
ΚΑΡΛ ΓΚΟΥΣΤΑΦ ΑΦ ΛΕΟΠΟΛΝΤ, 1793


Σχόλια