Ο Λένιν στην Νέα Υόρκη σήμερα


Ο Λένιν στην Νέα Υόρκη σήμερα

Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τη Νέα Υόρκη τις τελευταίες δεκαετίες και δεν είναι άλλο από εκείνο του Βλάντιμιρ Λένιν.
Η Νέα Υόρκη, το «σπίτι» δεκάδων αγαλμάτων από όλο τον κόσμο, έχει στην καρδιά της και ένα καλά κρυμμένο μυστικό, ένα άγαλμα του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, σοβιετικής μάλιστα κατασκευής.

Η ιστορία του σοβιετικού αγάλματος που δεσπόζει στη... «γη της ελευθερίας»...
Η ιστορία του αμερικανικού αγάλματος του Λένιν δεν είναι συνηθισμένη, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τον έντονο αντικομμουνισμό που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ, ήδη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε ύστερα από ανάθεση του σοβιετικού κράτους, όμως η ανατροπή της σοβιετικής εξουσίας το 1989 δεν του επέτρεψε ποτέ να τεθεί στη δημόσια θέα στην ΕΣΣΔ ή τη Ρωσία.
Την ίδια χρονιά όμως, στο East Village της Νέας Υόρκης κατασκευάστηκε μια πολυκατοικία 130 διαμερισμάτων που έλαβε το όνομα Red Square. Oι κατασκευαστές της πολυκατοικίας, ο Michael Rosen και ο Michael Shaoul, φέρονται να βρήκαν το συγκεκριμένο άγαλμα πεταμένο σε μια αλάνα λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μόσχα. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1994, το εγκατέστησαν στην οροφή της... αμερικανικής Κόκκινης Πλατείας.
Ο Βλάντιμιρ Λένιν επέβλεπε από την ταράτσα του κτηρίου ολόκληρη την πρωτεύουσα του παγκόσμιου καπιταλισμού.
Όμως οι περιπέτειες του αγάλματος δεν είχαν τελειώσει.
Το 2016 η Κόκκινη Πλατεία πουλήθηκε προς 100 εκατομμύρια δολάρια στην αναπτυξιακή εταιρεία Dermont, με αποτέλεσμα το άγαλμα να μείνει... άστεγο. 
Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν τότε ότι οι ημέρες που ο «αρχιστράτηγος» του κομμουνισμού επέβλεπε αφ' υψηλού τη Νέα Υόρκη είχαν τελειώσει.
Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον άνθρωπο που έφερε τον Λένιν στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του '90.
 Ο Rosen απομάκρυνε το άγαλμα από την Κόκκινη πλατεία το φθινόπωρο του 2016, όμως λίγους μήνες αργότερα, ο Βλαδίμηρος επανεμφανίστηκε στην οροφή ενός άλλου κτηρίου που ανήκει στον Ρόζεν, πολύ κοντά στην αρχική του «βάση».

Ο Λένιν λοιπόν παραμένει να «φυλάει Θερμοπύλες» στην καρδιά της Νέας Υόρκης, πλησιάζοντας αισίως τα 30 χρόνια επίμονης παρουσίας στις κορυφές των κτηρίων του East Village της πόλης. 

Πηγές: atlasobscura.com, therealdeal.com, ny.curbed.com, forgotten-ny.com, Το κουτί της Πανδόρας


Σχόλια