Κινδυνολογεί το ΔΝΤ σε βάρος συνταξιούχων και εργαζομένων για τα αναδρομικά. Του Αλέξανδρου Καπακτσή


Κινδυνολογεί το ΔΝΤ σε βάρος συνταξιούχων και εργαζομένων για τα αναδρομικά

Του Αλέξανδρου Καπακτσή
Με την έκθεση του το ΔΝΤ έδωσε μια τεράστια ώθηση στα σενάρια τρομοκρατίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Τα δε εγχώρια παπαγαλάκια τους κατεβάζοντας αμάσητες τις κάθε λογής εκτιμήσεις του κάνουν λόγο για "σενάρια τρόμου" ή "σενάριο καταστροφής" ή "βόμβες" που βλέπει το ΔΝΤ αν δεν ακολουθηθούν οι συμβουλές του. Ποιες συμβουλές του; Οι εξής δύο. Να κλειδώσουν εσαεί αλλά και να διευρυνθούν τα κέρδη του κεφαλαίου με τα μνημόνια με αιχμή τη μείωση της φορολογίας του και δεύτερον μη τολμήσετε να δώσετε τίποτα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Ούτε καν ψίχουλα. Εκβιάζει δε ανοικτά και τους δικαστικούς για ενδεχόμενη θετική τους απόφαση σε σχέση με τα αναδρομικά σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
Η έκθεση υπολογίζει το πιθανό δημοσιονομικό κόστος των δικαστικών αποφάσεων σε 9,4 δισ. ευρώ (4,9% του ΑΕΠ) για την καταβολή αναδρομικών, ενώ η πρόσθετη ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση που θα προκύψει εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ). Από τα 9,4 δισ. ευρώ:- 6,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει εάν κριθεί αντισυνταγματική η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012 (νόμος 4093/2012)
– 2,6 δισ. ευρώ αφορούν τα αναδρομικά για την αποκατάσταση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο
– 0,4 δισ. ευρώ έχουν προβλεφθεί ως πιθανό εφάπαξ δημοσιονομικό κόστος «λοιπών διεκδικήσεων».
Είναι τόσο γελοίοι που το μόνο που κάνουν είναι να μιλάνε για επιβάρυνση του ΑΕΠ. Ξεχνάνε ότι επιβάρυνε το ΑΕΠ δραματικά η πολιτική λιτότητας και βάρβαρων περικοπών και από εκεί που μιλούσαν ότι θα φέρει μείωση κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε περικοπή 1% ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ κ. Μπλανσάρ αποδεχόταν ότι το ΔΝΤ έπεσε έξω στους υπολογισμούς του για την Ελλάδα (και την Πορτογαλία): Όταν υπολόγιζε τις επιπτώσεις της μείωσης των δημόσιων δαπανών στην ανάπτυξη, δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον (προ κρίσεως) πολλαπλασιαστή 0,5 αλλά κάποιον άλλον, ανάμεσα στο 0,9 και το 1,7· διπλάσιο δηλαδή ή και τριπλάσιο. Μικρότατοι αριθμοί, ψιλά γράμματα αλλά βαριά δράματα. Γιατί οι (ομολογημένες) συνέπειες του λάθους ήταν –όπως διαβάζαμε τότε και όπως το ζούσαμε και το ζούμε– να μειωθεί, με την περικοπή μισθών και συντάξεων, πολύ περισσότερο του αναμενομένου η εσωτερική ζήτηση, να επιδεινωθεί η ύφεση, να πολλαπλασιαστούν οι απολύσεις. Πώς αντιμετωπίστηκε το λάθος από το ΔΝΤ: Με την παραδοχή, λίγους μήνες αργότερα, ενός ακόμα λάθους. Αυτή τη φορά αποδέχτηκε ότι, εκτός του ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις της λιτότητας, υπερεκτίμησε τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα; Όχι, βέβαια. Πολιτικοοικονομικοί οργανισμοί σαν το ΔΝΤ ξέρουν να βρίσκουν εξιλαστήρια θύματα ή αποδιοπομπαίους λαούς. Έτσι, μετά την ισχνή αυτοκριτική, διακηρύχθηκε ότι έφταιξαν οι Ελληνες και μόνο, που δεν εφάρμοσαν σωστά το (λαθεμένο!) πρόγραμμα. Κι άμα πει κάτι το ΔΝΤ και σιγοντάρουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εύκολα επιβάλλουν διά των διεθνών ΜΜΕ και των ντόπιων υποτακτικών τους το δόγμα τους σαν μία και μόνη αλήθεια.
  Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένας οικονομικός συντάκτης ελληνικού ΜΜΕ δεν έκανε καμιά ουσιώδη παρατήρηση. Αντιθέτως υπερέβαλλαν εαυτόν για να τρομοκρατήσουν με το τι θα συμβεί αν επιστραφούν τα αναδρομικά πολύ περισσότερο η δέκατη τρίτη και δεκάτη τετάρτη σύνταξη και μισθός.
Θα θυμίσουμε ότι αυτά τα ποσά θα τα πάρουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και στην κυριολεξία το σύνολο τους θα πάει στην κατανάλωση. Εκεί το 24% ή και περισσότερο, γιατί τα καύσιμα φορολογούνται έως 70%, θα επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία όπως και το κατ' ελάχιστον 22% φόρος που προκαταβολικά θα καρπωθούν. Αυτό που εμποδίζει να γυρίσουν σχεδόν τα μισά χρήματα πίσω είναι το μέγεθος της παραοικονομίας και η έλλειψη κρατικών μηχανισμών ελέγχου…
Ας συνεχίσουμε τον συλλογισμό μας όμως. Όπως η αφαίρεση τους με τις περικοπές μισθών και συντάξεων λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για τη μείωση του ΑΕΠ έτσι και η επαναφορά τους θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την αύξηση του. Αυτό όμως από ότι φαίνεται δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, αντιθέτως, είναι κάτι που δεν επιθυμούν αφού η βασική στρατηγική τους είναι τελείως διαφορετική.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι εκτός από τις όποιες δικαστικές προσφυγές, προσπερνώντας και "αδειάζοντας" τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, θα πρέπει να βάλουν στην προμετωπίδα των αγώνων τους την επιστροφή των κλεμμένων εισοδημάτων και δικαιωμάτων τους. Ας γαβγίζει το ΔΝΤ, η ΕΕ και όλοι οι παρατρεχάμενοι…
ΠΗΓΗ πληροφοριών: Καθημερινή


Σχόλια