Δώστε τα σπίτια στις τράπεζες για να πάρετε τα κέρδη από την τοκογλυφία μας


Δώστε τα σπίτια στις τράπεζες για να πάρετε τα κέρδη από την τοκογλυφία μας

Στο σημερινό Εurogroup δεν θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, που προέρχονται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, είπε προσερχόμενος ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι η βασική εκκρεμότητα που απομένει ακόμη είναι το νέο καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και σημερινή συνεδρίαση, είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες μέρες ώστε να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων μέχρι το προσεχές Εurogroup στις 4 Απριλίου.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε επίσης προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα σχετικά με το διάδοχο σχήμα του Νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία που θα επιτρέψει μια θετική απόφαση για την εκταμίευση. Επί της ουσίας θέλουν να μην υπάρχει καμιά προστασία της πρώτης κατοικίας παρά μόνο για τους απόλυτα εξαθλιωμένους. Η κυβέρνηση υποχωρεί συνεχώς στις απαιτήσεις τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο αξιωματούχοι της Κομισιόν αναφέρθηκαν στην έκθεση προόδου που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη βδομάδα από την οποία προκύπτει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς και πως το βασικό ανοικτό ζήτημα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
Όλαφ Σολτς: «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι θα ενημερωθούμε από τους θεσμούς και θα αξιολογήσουμε την εφαρμογή των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει «πολλή δουλειά» και ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους θεσμούς ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία» αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. 
Ο κ. Σεντένο χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό νέο» την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει «θετικό κλίμα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. 
Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφέρθηκε και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε αργότερα που ακριβώς βρισκόμαστε».
Το Γιούρογκρουπ που συνεδριάζει σήμερα εξετάζει κατά πόσο θα εγκρίνει την επιστροφή στην Ελλάδα τη δόση των 970 εκ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που με εκβιαστικό τρόπο κρατούν στα χέρια τους οι πιστωτές. Με βάση μάλιστα την απόφαση του Γιούρογκρουπ της 22ας Ιουνίου 2018 τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται εάν κι εφ’ όσον η Ελλάδα υλοποιεί κάθε φορά συγκεκριμένα νεοφιλελεύθερα μέτρα.
Έτσι, σιωπηρά έχουμε επιστρέψει στην αλήστου μνήμης εποχή των προαπαιτουμένων με το αντίτιμο μάλιστα των νεοφιλελεύθερων μέτρων να είναι όχι μόνο πολύ πιο μικρό, αλλά να βγαίνει κι από την τσέπη των ελλήνων φορολογουμένων! Απειλούν να μην μας επιστρέψουν τα χρήματα που μας έχουν πάρει… Τέτοια αλληλεγγύη!
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
ΠΗΓΗ: Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες DW, Λεωνίδας Βατικιώτης Kontranews


Σχόλια