Μειώνουν τους φόρους από μερίσματα κατά 33,33%. Τα γνωστά υποζύγια θα αναπληρώσουν τις απώλειες για τα δημόσια έσοδα.


Μειώνουν τους φόρους από μερίσματα κατά 33,33%. Τα γνωστά υποζύγια θα αναπληρώσουν τις απώλειες για τα δημόσια έσοδα.

Μπορεί η πρώτη κλίμακα φόρου για τους εργαζομένους να είναι 22% ενώ έχουν να παλέψουν νύχτα μέρα για να εξασφαλίσουν το ψωμί των παιδιών τους και να πληρώσουν τους λογαριασμούς αλλά για τους κατά τεκμήριο πλούσιους είναι αλλιώς τα πράγματα και θα γίνουν ακόμη καλύτερα.

Χτες κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι μειώνεται σε 10%, από 15% που ισχύει σήμερα, ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων που προέρχονται από μερίσματα. Μείωση του φόρου κατά 33,33%. Καθόλου άσχημα από μια "αριστερή" κυβέρνηση.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού και άλλες διατάξεις» και μειώνει κατά 5% τους φόρους των διανεμόμενων κερδών των εισηγμένων εταιρειών.
Το μέτρο θα ισχύει από το φορολογικό έτος 2019 και εφεξής, ενώ η εξήγηση που δίνεται στην αιτιολογική έκθεση είναι ότι μειώνεται «η φορολογική επιβάρυνση των εν λόγω εισοδημάτων ως κίνητρο για τις επενδύσεις»!
Έχει γραφτεί και στο παρελθόν στηνΕφ.Π. ότι και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού παραδέχονται ότι τα στατιστικά στοιχεία δεκαετιών δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη σχέση που υποστηρίζεται ότι υπάρχει μεταξύ φορολογικών συντελεστών και ανάπτυξης.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «από τις προτεινόμενες διατάξεις, επέρχεται επί του κρατικού προϋπολογισμού ετήσια μείωση εσόδων, από το έτος 2020 και εφεξής ύψους 45 εκατ. ευρώ περίπου». «Η ανωτέρω μείωση - αναφέρεται - θα αναπληρωθεί από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», με άλλα λόγια ο λαός θα κληθεί να πληρώσει και αυτό τον «λογαριασμό», στο όνομα της διαμόρφωσης του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει θυσίες δίχως τέλος για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.
Η τροπολογία - πρόκληση, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους «θεσμούς» το παραπέρα τσεκούρωμα του αφορολόγητου και λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα με τους δεκάδες έμμεσους και άμεσους φόρους, αποτελεί άλλη μια τρανταχτή απόδειξη της «δίκαιης» ανάπτυξης για το κεφάλαιο που υπηρετεί η κυβέρνηση με την πολιτική της και που έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες φοροαπαλλαγές και τα υπόλοιπα προνόμια που η κυβέρνηση εξασφαλίζει σωρηδόν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, η τροπολογία αποτελεί απλά το «ορεκτικό» του νομοσχεδίου με τα νέα φορολογικά «κίνητρα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, την περασμένη βδομάδα, έρχεται στη Βουλή εντός διμήνου.
«Το 1986 μειώσαμε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή από το 50% στο 28% και τον συντελεστή φορολόγησης των επενδύσεων από το 46% στο 34%», σχολιάζει ο Μπρους Μπάρτλετ, οικονομικός σύμβουλος του Ρόναλντ Ρέιγκαν. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη δημιουργία κινήτρων, αλλά δεν ενθυμούμαι να δόθηκε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη».
Αρχίζει να γίνεται ευρέως ξεκάθαρο ότι η μείωση των φόρων για τους πλούσιους όχι μόνον δεν θα ενισχύσει την ανάπτυξη αλλά μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη. Αυτό επισήμανε ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί μαζί με συναδέλφους του στα πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ και Χάρβαρντ. Ανέλυσαν τις οικονομίες του βιομηχανοποιημένου κόσμου από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και δεν διαπίστωσαν καμία σχέση ανάμεσα στη μείωση της φορολογίας και στην ανάπτυξη.
 Επίσης στην Εφ.Π. αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν: Και ενώ "δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα υπό ή υπέρ φορολογούνται" σύμφωνα με μελέτη της PwC σκούζει ο κ. Μητσοτάκης για μειώσεις φόρων στο κεφάλαιο, και τον σιγοντάρει η κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί είναι ακραιφνής πολιτικός εκπρόσωπος του αλλά και γιατί θέλει να φαίνεται και ως ο αυθεντικότερος, αφού ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση του τού παίρνουν την μπουκιά από το στόμα με τις φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις που εισάγουν, όπως και για τις υποσχέσεις που δίνουν.
Ελάχιστος χρόνος πέρασε και οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις…
Αλέξανδρος Καπακτσής


Σχόλια