«Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει μέσα στην ευρωζώνη» ισχυρίζεται ο George Soros Της Martina Bet


«Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει μέσα στην ευρωζώνη» ισχυρίζεται ο George Soros

Της Martina Bet
Η Ελλάδα δεν θα ανακάμψει ποτέ, εφόσον είναι μέλος της ευρωζώνης, επειδή η Γερμανία, υπό την ηγεσία της Angela Merkel, κατέστησε αδύνατο για την Αθήνα να εξοφλήσει το χρέος της, δήλωσε ο George Soros σε μια συνέντευξη.

Μετά από μια άγρια ​​οικονομική κρίση που σχεδόν έφερε την Ελλάδα στα γόνατά το 2015, η Αθήνα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι, πρέπει να εφαρμόσει νέες μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την ελάφρυνση του χρέους. Η μεσογειακή χώρα προσπαθεί τώρα να εκπληρώσει 16 δεσμεύσεις, αφού δεν πέτυχε την προθεσμία για τη μεταρρύθμιση του 2018.
Με το ευρώ, η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει την κατάσταση, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα: "Είναι πίσω στα χρονοδιαγράμματα για το τι πρέπει να παραδώσουν".
Σε απάντηση του αιτήματος,  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στο CNBC οι μεταρρυθμίσεις θα είναι έτοιμες μέχρι τις 11 Μαρτίου και μια έκθεση προόδου θα δημοσιευθεί μέχρι τότε.(Αισιοδοξία που δεν πραγματοποιήθηκε με κύριο πρόβλημα την απαίτηση να παραδοθούν οι κύριες κατοικίες βορά στις τράπεζες Εφ. Π.)
Παρόλο που υπάρχουν τελικά σημάδια ανάκαμψης, οι προοπτικές για την Αθήνα δεν είναι ακόμη φωτεινές, καθώς η χώρα έχει τον υψηλότερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία George Soros, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει πλήρως, εφόσον είναι μέλος της ευρωζώνης, διότι ποτέ δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος της.
Σε μια συνέντευξη του 2016 με το περιοδικό Wirtschaftswoche, ο κ. Soros επέκρινε τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα η Γερμανία μετά την έκρηξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Είπε στη δημοσίευση: "Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε για τα καλά το 2009, η ΕΕ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας, έδωσε χέρι βοήθειας, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει υψηλό τίμημα.
"Ζητήθηκε από τη χώρα να πληρώσει υπερβολικά υψηλά επιτόκια καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
"Δυστυχώς, οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις.
"Και πάλι, επέβαλαν συνθήκες που έφεραν την Ελλάδα πιο κοντά στην πτώχευση.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι ένας καλός χώρος για ιδιωτικές επενδύσεις, ο κ. Σόρος απάντησε σθεναρά: "Όχι όσο η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης .
«Με το ευρώ, η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να ανακάμψει, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πολύ υψηλή και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική».
Ο κερδοσκόπος νομισμάτων και γεννημένος στην Ουγγαρία, τώρα πολίτης των ΗΠΑ, επιτέθηκε συχνά στη Γερμανία και στην καγκελάριό της Angela Merkel στη διάρκεια χρόνων.
Στην κορύφωση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2011, ο κ. Soros υποστήριξε ότι η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου να εμποδίσει μια κοινή εγγύηση της ΕΕ ήταν η «βασική αιτία» του προβλήματος.
Επίσης, εκτίμησε ότι το Βερολίνο επωφελήθηκε από την κρίση του ευρώ, καθώς "κατέστρεψε τη συναλλαγματική ισοτιμία και ενίσχυσε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του".
Ο κ. Σόρος έγινε γνωστός ως ο "άνθρωπος που τσάκισε την Τράπεζα της Αγγλίας" αφού στοιχημάτισε κατά της λίρας το 1992, αναγκάζοντας τη Βρετανία να αποχωρήσει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών.
ΠΗΓΗ:express


Σχόλια