Απέλαση του γερμανού πρέσβη από τη Βενεζουέλα


Απέλαση του γερμανού πρέσβη από τη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα κατηγορεί τον γερμανό διπλωμάτη για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας. Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες απελάσεις πρεσβευτών. Διαβουλεύσεις για κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χαρακτήρισε χθες "ανεπιθύμητο πρόσωπο" τον κ. Κρίνερ και ζήτησε την αποχώρηση του από τη χώρα εντός 48ωρου. Ο γερμανός πρέσβης ήταν ένας από τους τέσσερεις ξένους διπλωμάτες που σαν άλλοι μπράβοι-προστάτες περίμεναν τον κ. Γκουαϊδό κατά την επιστροφή του στη Βενεζουέλα στο αεροδρόμιο για να τον συνοδεύσουν στο Καράκας προκειμένου να μη συλληφθεί!
Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάνοντας τον χαζό χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση της Βενεζουέλας για απέλαση του γερμανού πρέσβη Ντάνιελ Κρίνερ. Το μέτρο «επιδεινώνει την κατάσταση και δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση» γράφει ο κ. Μάας στο twitter. Παράλληλα πιστοποιεί στον πρέσβη, ότι τις τελευταίες ημέρες επιτέλεσε «εξαιρετικό έργο» και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία εξακολουθεί να στηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Γράφει δε στα παλαιότερα των υποδημάτων ακόμη και το πόρισμα της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής βουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την υπόθεση» ότι η αναγνώριση του Χ. Γκουαϊδό συνιστά ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.
Την απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας καταδικάζουν και εκπρόσωποι των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων. Σύμφωνα με τον Χριστιανοδημοκράτη και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής Έλμαρ Μπροκ, ο γερμανός πρέσβης έπραξε σωστά να υποδεχθεί στο αεροδρόμιο του Καράκας μαζί με άλλους πρεσβευτές τον Χουάν Γκουαϊδό. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Deutschlandfunk), o κ. Μπρόκ σαν άλλος συνταγματολόγος και μάλιστα της Βενεζουέλας υποστήριξε πως βάση του Συντάγματος της Βενεζουέλας ο κ.Γκουαϊδό είναι ο «νόμιμος» προσωρινός πρόεδρος της χώρας. Εξ ου και ο γερμανός πρέσβης δεν αναμείχθηκε στα εσωτερικά θέματα της Βενεζουέλας, όπως κατηγορείται.
Πάντως, ο Έλμαρ Μπροκ ανακοίνωσε διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ για σκληρότερα μέτρα εναντίον ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης του Μαδούρο.
Ως «τραβηγμένη από τα μαλλιά» χαρακτήρισε την αιτιολογία της απέλασης ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ στο δίκτυο ειδήσεων RND. Ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής εκτιμά ότι η απόφαση πάρθηκε για εσωτερική κατανάλωση. Η απέλαση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μαδούρο «χάνει τον έλεγχο». Ο κ. Λάμπσντορφ εκφράζει το φόβο ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες και άλλοι διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ θα θεωρηθούν "ανεπιθύμητα πρόσωπα".
Αν είναι να υποστηρίξουν τα συμφέροντα τους και τις μαριονέτες που τα υπηρετούν είναι ικανοί για όλα οι πολιτισμένοι δημοκράτες της Γερμανίας και της ΕΕ. Ο λαός μας έχει σκληρή πείρα επ' αυτού…
Χρήστος Αειβάτης
ΠΗΓΗ: Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο, DW


Σχόλια