Γαλλία: Συγκρούσεις και επεισόδια καθώς οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» συμπληρώνουν 4 μήνες


Γαλλία: Συγκρούσεις και επεισόδια καθώς οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» συμπληρώνουν 4 μήνες

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι» διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία, 107.000 εκ των οποίων στο Παρίσι. Από την πλευρά της η αστυνομική διεύθυνση έκανε λόγο για 25.000 έως 30.000 διαδηλωτές στην πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε νωρίτερα πως στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 1.500 «ακραία βίαιοι» άνθρωποι με σκοπό να προκαλέσουν ταραχές.
«Αποφάσισαν, ίσως ως κύκνειο άσμα, να έρθουν και να επιτεθούν --χρησιμοποιώ τα λόγια τους-- στο Παρίσι», είπε και πρόσθεσε πως περισσότεροι από 1.400 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί.
«Έχω δώσει οδηγίες στην αστυνομία σήμερα το πρωί για μεγάλη αυστηρότητα έτσι ώστε τίποτα να μην τους ξεφύγει», πρόσθεσε ο υπουργός που το πρωί απαιτεί την καταστολή με κάθε μέσο των διαδηλωτών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δεκάδες ακρωτηριασμούς και σε νεκρούς και το βράδυ παντρεμένος  και με δυο παιδιά χαριεντίζεται στην πίστα με νεαρή και γλεντοκοπάει.
Οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεών του συμπληρώνουν τέσσερις μήνες.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού καθώς η διαδήλωση εξελίχθηκε βίαια έπειτα από εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων και μείωσης του αριθμού των συμμετεχόντων είχαμε σήμερα μια νέα μαζικοποίηση.
Ένα υποκατάστημα της τράπεζας Tarneaud τυλίχθηκε στις φλόγες και οι πυροσβέστες χρειάστηκε να εκκενώσουν ένα κτίριο που βρίσκεται κοντά στην περίφημη οδική αρτηρία του Παρισιού. «Δύο άνθρωποι διασώθηκαν από τις φλόγες. Μια γυναίκα και το μωρό της είχαν εγκλωβιστεί στον δεύτερο όροφο», δήλωσαν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί, διευκρίνισαν.
Γεγονότα που θυμίζουν τa δικά μας στη Marfin.
Δύο περίπτερα στη λεωφόρο των Ηλυσίων έπιασαν φωτιά.
Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πλάκες πεζοδρομίου εναντίον των αστυνομικών μέσα σε σύννεφα δακρυγόνων μπροστά από την Αψίδα του Θριάμβου, η οποία είχε λεηλατηθεί στην κορύφωση των διαδηλώσεων τον Δεκέμβριο.

Η αστυνομία είχε προσαγάγει τουλάχιστον 120 διαδηλωτές μέχρι αργά το απόγευμα. Άγνωστος μέχρι στιγμής ο αριθμός των προληπτικών προσαγωγών. Οι κατηγορίες για εμπρησμούς και λεηλασίες που προσάπτονται στους διαδηλωτές εξυπηρετούν άριστα τα σχέδια συκοφάντησης τους από την κυβέρνηση και ελέγχονται και για τα κίνητρα και για τους αυτουργούς. Οι φωτογραφίες που διακινούνται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ είναι χαρακτηριστικές στην εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού…
Επιμέλεια-σχολιασμός: Νίκος Πυλιώτης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Liberation, Le Monde


Σχόλια