Οι βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται για να πάρουν τα σπίτια του κόσμου


Οι βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται για να πάρουν τα σπίτια του κόσμου

Έως τώρα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καθολική προστασία της κύριας κατοικίας, μια εργατική - λαϊκή οικογένεια δικαιούνταν να προσφύγει στο δικαστήριο για να διεκδικήσει ευνοϊκότερη ρύθμιση, προστατεύοντας το σπίτι της από πλειστηριασμό έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση.

 Βεβαίως, ίσχυαν εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για να ενταχθεί.
Πλέον, αυτό καταργείται. Εξαλείφονται ορισμένα «παραθυράκια» που είχαν απομείνει στον ισχύοντα «νόμο Κατσέλη» για δικαστική προστασία από τους πλειστηριασμούς.
Προωθείται, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η δημιουργία ενός νέου εξωδικαστικού μηχανισμού. Η διάταξη θα ισχύσει για ένα χρόνο και θα αφορά χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το 2018. Ο μηχανισμός αυτός θα επιλέγει αυτόματα όσους θα υπόκεινται σε ρύθμιση. Επίσης ηλεκτρονική πλατφόρμα θα καθορίζει αυτόματα όσους θα δικαιούνται επιδότηση.
Στην πραγματικότητα αντικαθίσταται όποια δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη με την επιβολή μηχανισμού υποχρεωτικής ρύθμισης και εξόφλησης «κόκκινων» δανείων προς όφελος των τραπεζών. Βαφτίζεται «προστασία» ο διά νόμου εκβιασμός του υπερχρεωμένου δανειολήπτη να εξοφλεί ρυθμισμένες ή επιδοτούμενες από το κράτος δόσεις δανείου, για να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός.
Βασικός όρος είναι η υποχρέωση να είναι «ενήμερος» και «συνεργάσιμος» με τις τράπεζες. Οι λαϊκές οικογένειες θα αναγκάζονται σε αιματηρή οικονομία προκειμένου να μη χάσουν το σπίτι τους. Στην περίπτωση που δεν αποπληρώνονται οι δόσεις, τότε θα ακυρώνεται και η ρύθμιση.
Μέσα στους σχεδιασμούς προβλέπεται ότι για όσους απορριφθούν από τη διαδικασία της πλατφόρμας και προσφύγουν δικαστικά, δεν θα δικαιούνται προστασία κύριας κατοικίας μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Ήταν μια από τις βασικές αξιώσεις των τραπεζών, που φαίνεται ότι θα συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία, ώστε να προστατεύει η «κουλτούρα πληρωμών».
Όλα τα παραπάνω τελικά επιταχύνουν τις διαδικασίες ρυθμίσεων για «κόκκινα» δάνεια. Από την άλλη, δίνουν τη δυνατότητα να επιταχυνθούν οι πλειστηριασμοί, ενώ ενισχύουν την τακτική των τραπεζών να εκβιάζουν για ρυθμίσεις με την απειλή του πλειστηριασμού.
Το χιλιοπαιγμένο επιχείρημα των «μπαταχτσήδων»
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υιοθετήσει το βασικό επιχείρημα των τραπεζών για αντιμετώπιση των «μπαταχτσήδων» ή «στρατηγικών κακοπληρωτών» προκειμένου να δικαιολογήσει την άρση και αυτής της κουτσουρεμένης δικαστικής προστασίας που είχε απομείνει. Με τον όρο «στρατηγικοί κακοπληρωτές» εννοούν ότι μεγάλο μέρος των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών αποφεύγουν συνειδητά να αποπληρώσουν ενώ έχουν την «οικονομική δυνατότητα».
Φυσικά, υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις. Όμως, όταν τα κριτήρια ένταξης σε ρύθμιση ή «προστασία» καλύπτουν μέρος των πιο εξαθλιωμένων στη βάση των «ευλόγων δαπανών διαβίωσης», στην ουσία προβάλλεται ότι οι «λιγότερο» εξαθλιωμένοι έχουν την «οικονομική δυνατότητα» να αποπληρώνουν τα δάνεια. Με την ίδια ευκολία κατατάσσουν στους «μπαταχτσήδες» μεγάλο μέρος που έχει προσφύγει στο «νόμο Κατσέλη».
Στην πραγματικότητα, φωτογραφίζουν τη μεγάλη μάζα των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που εξαναγκάστηκαν σε τραπεζικό δανεισμό για να καλύψουν στεγαστικές και καταναλωτικές ανάγκες, αλλά «τσακίστηκαν» από την κρίση, την ανεργία, τα αντιλαϊκά μέτρα, τις μειώσεις μισθών και τη βαριά φορομπηξία.
Σίγουρα δεν εννοούν τους πραγματικούς «μπαταχτσήδες», δηλαδή μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που είναι υπεύθυνοι για το μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων και των χρεών προς το Δημόσιο. Γιατί οι τραπεζικοί όμιλοι με αυτούς σχεδιάζουν τα μεγάλα deal, από κοινού με διάφορα επενδυτικά funds, μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών, αναδιαρθρώσεων, ακόμα και «λουκέτων». Άλλωστε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο για να ενισχύσει αυτές τις συμφωνίες.
-- Η ιδιοκατοίκηση, που αποτελούσε τις προηγούμενες δεκαετίες μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας, αρχίζει και υποχωρεί. Η φοροληστεία του λαού, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, η ανεργία, οι κατακρεουργημένοι μισθοί, η αναδουλειά των μικροεπαγγελματιών οδήγησαν τους νέους ανθρώπους σε αδυναμία να αποκτήσουν δικό τους σπίτι και έτσι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να γίνονται ενοικιαστές.
-- Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώνουν το νοίκι τους. Ενοίκια που φτάνουν το 20 - 30% του μισθού των εργαζομένων είναι συνηθισμένα, οδηγώντας αντικειμενικά λαϊκά στρώματα στο να πρέπει να κόψουν τις δαπάνες τους για να βγάλουν το νοίκι.
-- Εκατοντάδες χιλιάδες άλλα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώνουν τα στεγαστικά δάνεια με τα οποία αντιμετώπισαν το στεγαστικό τους πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια.
-- Εκατομμύρια λαού αναγκάζονται να μένουν σε σπίτια ακατάλληλα, παλιά, με κακές συνθήκες υγιεινής, χωρίς καν θέρμανση. Πάνω από το 1/3 των πολυκατοικιών στην Αθήνα δεν βάζουν καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης.
Όποια πλευρά και αν κοιτάξει κανείς θα δει την ίδια κατάσταση. Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα του 2019, με 250.000 απούλητα σπίτια, αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης της λαϊκής οικογένειας.
Αυτά είναι τα προβλήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει μια στεγαστική πολιτική για να μπορεί να αποκαλείται «φιλολαϊκή».
Σήμερα θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη με τους "θεσμούς" για να συζητηθεί το θέμα "προστασίας" της πρώτης κατοικίας, καθώς την Παρασκευή αν και σημειώθηκε πρόοδος, δεν υπήρξε σύγκλιση σε όλα τα θέματα που εγείρει πρωτίστως η ΕΚΤ. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τους επιλέξιμους δανειολήπτες για να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο "προστασίας" πρώτης κατοικίας και για αυτό ζητάει αλλαγές σε επιμέρους κριτήρια. Πρώτα από όλα οι τράπεζες, αυτό τους ενδιαφέρει...
Επιμέλεια: Ν.Π.


Σχόλια