Κοσμοϊστορική ανακάλυψη ανοσοποιητικού κυττάρου μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία όλων των καρκίνων


Κοσμοϊστορική ανακάλυψη ανοσοποιητικού κυττάρου μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία όλων των καρκίνων

Ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακαλύφθηκε τυχαία από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι -αν και είναι ακόμη νωρίς- αισιοδοξούν ότι ίσως στο μέλλον η ανακάλυψη τους αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία του καρκίνου.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή 'Αντριου Σιούελ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας "Nature Immunology", ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες.
Το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες. Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.
Για να ελεγχθεί το θεραπευτικό δυναμικό αυτών των κυττάρων σε ζωντανά άτομα, οι ερευνητές έκαναν έγχυση Τ-κυττάρων ικανών να αναγνωρίσουν MR1 σε ποντίκια που φέρουν ανθρώπινο καρκίνο και με ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό έδειξε ενθαρρυντική εκκαθάριση του καρκίνου, συγκρίσιμη με την εγκεκριμένη από το NHS θεραπεία CAR-T σε ένα παρόμοιο ζωικό μοντέλο.
Επίσης, ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι τα Τ-κύτταρα των ασθενών με μελάνωμα που τροποποιήθηκαν για να εκφράσουν αυτό το νέο TCR θα μπορούσαν να καταστρέψουν όχι μόνο τα καρκινικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς αλλά και τα καρκινικά κύτταρα άλλων ασθενών στο εργαστήριο, ανεξάρτητα από τον τύπο HLA του ασθενούς.
Οι ερευνητές δοκιμάζουν τώρα να προσδιορίσουν τον ακριβή μοριακό μηχανισμό με τον οποίο το νέο TCR διακρίνει μεταξύ υγιών κυττάρων και αυτά του καρκίνου.
Ελπίζουν να δοκιμάσουν τη νέα προσέγγιση σε ασθενείς προς το τέλος του έτους.
Ο δρ Σιούελ δήλωσε ότι είναι «άκρως ασυνήθιστο» να βρίσκεται ένα κύτταρο με τόσες αντικαρκινικές δυνατότητες, πράγμα που δίνει ελπίδες ακόμη και για μια καθολική θεραπεία του καρκίνου στο μέλλον, σύμφωνα με το BBC και τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ».
«Ήταν μια τυχαία ανακάλυψη, κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το κύτταρο υπήρχε. Η ανακάλυψη μας εγείρει την προοπτική μιας καθολικής θεραπείας για τον καρκίνο, ένα μοναδικό Τ-κύτταρο που θα είναι ικανό να καταστρέφει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου στον πληθυσμό. Έως τώρα κανείς δεν πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό», τόνισε ο Βρετανός ανοσολόγος.
Αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μετά από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους όπως είναι σχεδόν έτοιμο το εργαστήριο να κάνει.
Μια νέα εποχή ελπίζουμε ότι ξεκινά για την ιατρική.


Σχόλια